ChristenUnie maakt bekend wie nieuwe minister van Landbouw wordt

Nieuws
De ChristenUnie maakt bekend wie de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wordt. Er moest een opvolger gevonden worden voor Henk Staghouwer, die vorige maand terugtrad omdat hij zichzelf niet de juiste persoon vond om leiding te geven "aan de opgaven die er liggen". Hij lag ook slecht in de Tweede Kamer.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 04:30
Afbeelding
beeld anp

Het ministerie van LNV is een politiek gevoelige post. Het kabinet probeert ervoor te zorgen dat er veel minder stikstof uitgestoten wordt met nieuw, streng beleid waar veel protest tegen is. De hoofdmoot van dat werk wordt verricht door een aparte minister, Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). De minister van Landbouw speelt wel een belangrijke rol in de manier waarop boeren in de toekomst hun werk moeten doen, bijvoorbeeld op het vlak van kringlooplandbouw.

Voor het ministerschap is nog geen duidelijke favoriet in beeld. Wel was van meet af aan helder dat de bewindspersoon weer uit de ChristenUnie zou komen. Een van de eerste stukken op het bureau van de nieuwe minister, zullen de langverwachte bevindingen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes bevatten. Hij brengt woensdag zijn conclusies van de gesprekken onder zijn leiding tussen het kabinet, boeren en andere betrokkenen bij het stikstofdossier naar buiten.

Sinds het aftreden van Staghouwer werd het ministerie tijdelijk geleid door Carola Schouten. Zij was in het vorige kabinet ook minister van LNV. In dit kabinet is Schouten namens de ChristenUnie tevens vicepremier en minister voor Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Radicaal-islamitisch Iran executeert meer mensen dan vorig jaar

In het radicaal-islamitische Iran zijn dit jaar tot nu toe meer dan vijfhonderd mensen geëxecuteerd, veel meer dan in heel 2021. Dit is het hoogste aantal in vijf jaar. Volgens de in Noorwegen gevestigde mensenrechtengroep Iran Human Rights (IHR) gaat het al om 504 personen.

Afbeelding

CDA: kabinet focust op zorg bij handicap, vergeet toegankelijkheid

Het kabinet moet zich volgens Tweede Kamerlid Lucille Werner (CDA) meer inspannen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking mee kunnen doen in de samenleving.

Afbeelding

Wall Street daalt in afwachting van rapport dienstensector VS

De Amerikaanse beurzen zijn de nieuwe handelsweek maandag lager begonnen. Beleggers op Wall Street zijn onder meer in afwachting van een rapport over de Amerikaanse dienstensector dat kort na de openingsbel naar buiten komt.

Afbeelding

Tweede Kamer bijna klaar met behandeling Pensioenwet

De Tweede Kamer is na bijna honderd uur vergaderen bijna klaar met de inhoudelijke behandeling van de Pensioenwet. Nog één keer zullen de pensioenspecialisten van de fracties zich in de plenaire zaal over de wet buigen, voordat die in stemming wordt gebracht.

Afbeelding

Aangifte moslimorganisaties tegen Wiersma om schenden grondwet

Honderden moskeeën en islamitische organisaties uit het hele land hebben aangifte gedaan tegen minister Dennis Wiersma (Onderwijs). De Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) stelt dat de minister volgens de moskeeën bewust heeft gehandeld in strijd met de..

Afbeelding

Politie verdenkt 17-jarige jongen van aansteken natuurbranden

De politie verdenkt een 17-jarige jongen uit Geldrop van brandstichting in natuurgebieden tijdens de afgelopen hete en droge zomer. Het gaat om natuurgebieden in de buurt van Heeze, Geldrop en Son, die snel konden worden geblust door de brandweer.