Kuiken: pijnlijk dat Arib zich niet gesteund voelde door PvdA

Nieuws
PvdA-leider Attje Kuiken vindt het "pijnlijk" dat Khadija Arib zich niet gesteund voelde door haar fractiegenoten. "In alle eerlijkheid was het de afgelopen dagen soms ook een worsteling hoe dat zo goed mogelijk vorm te geven, maar daar zijn we, gezien haar brief, onvoldoende in geslaagd. Dat trek ik me aan", schrijft ze in een brief aan de leden.
anp
zondag 2 oktober 2022 om 18:38
Afbeelding
beeld anp

Kuiken herhaalt in de brief dat ze vindt dat de kwestie moet worden uitgezocht en hoe het kan dat Arib "als voormalig voorzitter van de Tweede Kamer nu publiekelijk in de vuurlinie belandt van aantijgingen die zij niet kent". Ze noemt de manier waarop het bestuur van de Kamer, het presidium, besloten heeft tot een onafhankelijk onderzoek niet zorgvuldig en uit haar ongenoegen over het feit dat het besluit om het onderzoek te openen gelekt is.

"Het is van groot belang voor Khadija, voor onze partij en voor het vertrouwen in de parlementaire democratie dat deze gang van zaken tot op de bodem wordt uitgezocht. Dat er daarnaast aangifte wordt gedaan naar het lekken. Dat in een onafhankelijk onderzoek alle feiten op tafel komen. De Kamervoorzitter zal namens het presidium verantwoording moeten afleggen."

Kanttekening

Arib zelf noemde als een van de redenen voor haar vertrek dat de PvdA-fractie een brief vanuit de Kamer waarin Kamervoorzitter Vera Bergkamp om uitleg wordt gevraagd, niet heeft ondertekend. Daar lijkt Kuiken een kanttekening bij te willen plaatsen. Haar fractie heeft "als eerste uitleg geëist van Kamervoorzitter Vera Bergkamp die de verantwoordelijkheid draagt voor ordentelijke en vertrouwelijke procedures", zo zegt zij.

In de brief gaat Kuiken niet in op de rol van PvdA'er Henk Nijboer. Hij is lid van het presidium en heeft ook ingestemd met het onderzoek naar de werkwijze van Khadija Arib.

De brief bevat ook een aantal loftuitingen aan het adres van het vertrekkende Kamerlid. Kuiken prijst haar "indrukwekkende staat van dienst" en haar "drive voor vrijheid en empathie". Ze spreekt ook positieve woorden voor Aribs rol als Kamervoorzitter, de "raad en daad" die ze bood aan haar fractiegenoten en haar werk als volksvertegenwoordiger. "Een parlementariër die krachtig stem gaf aan verdrukten in de samenleving, een stem die eigenlijk niet te missen is in ons parlement."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.