Kuiken: pijnlijk dat Arib zich niet gesteund voelde door PvdA

Nieuws
PvdA-leider Attje Kuiken vindt het "pijnlijk" dat Khadija Arib zich niet gesteund voelde door haar fractiegenoten. "In alle eerlijkheid was het de afgelopen dagen soms ook een worsteling hoe dat zo goed mogelijk vorm te geven, maar daar zijn we, gezien haar brief, onvoldoende in geslaagd. Dat trek ik me aan", schrijft ze in een brief aan de leden.
anp
zondag 2 oktober 2022 om 18:38
Afbeelding
beeld anp
anp

Kuiken herhaalt in de brief dat ze vindt dat de kwestie moet worden uitgezocht en hoe het kan dat Arib "als voormalig voorzitter van de Tweede Kamer nu publiekelijk in de vuurlinie belandt van aantijgingen die zij niet kent". Ze noemt de manier waarop het bestuur van de Kamer, het presidium, besloten heeft tot een onafhankelijk onderzoek niet zorgvuldig en uit haar ongenoegen over het feit dat het besluit om het onderzoek te openen gelekt is.

"Het is van groot belang voor Khadija, voor onze partij en voor het vertrouwen in de parlementaire democratie dat deze gang van zaken tot op de bodem wordt uitgezocht. Dat er daarnaast aangifte wordt gedaan naar het lekken. Dat in een onafhankelijk onderzoek alle feiten op tafel komen. De Kamervoorzitter zal namens het presidium verantwoording moeten afleggen."

Kanttekening

Arib zelf noemde als een van de redenen voor haar vertrek dat de PvdA-fractie een brief vanuit de Kamer waarin Kamervoorzitter Vera Bergkamp om uitleg wordt gevraagd, niet heeft ondertekend. Daar lijkt Kuiken een kanttekening bij te willen plaatsen. Haar fractie heeft "als eerste uitleg geëist van Kamervoorzitter Vera Bergkamp die de verantwoordelijkheid draagt voor ordentelijke en vertrouwelijke procedures", zo zegt zij.

In de brief gaat Kuiken niet in op de rol van PvdA'er Henk Nijboer. Hij is lid van het presidium en heeft ook ingestemd met het onderzoek naar de werkwijze van Khadija Arib.

De brief bevat ook een aantal loftuitingen aan het adres van het vertrekkende Kamerlid. Kuiken prijst haar "indrukwekkende staat van dienst" en haar "drive voor vrijheid en empathie". Ze spreekt ook positieve woorden voor Aribs rol als Kamervoorzitter, de "raad en daad" die ze bood aan haar fractiegenoten en haar werk als volksvertegenwoordiger. "Een parlementariër die krachtig stem gaf aan verdrukten in de samenleving, een stem die eigenlijk niet te missen is in ons parlement."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reddingsteams van overal ter wereld onderweg naar rampgebied

Vanuit alle delen van de wereld zijn reddingswerkers of hulpgoederen onderweg naar de regio in Turkije en Syrië waar al duizenden mensen zijn overleden na de zware aardbevingen maandag. Volgens de Turkse krant Sabah zijn vanaf de luchthaven van Istanbul dinsdagochtend 13.

Afbeelding

Onderzoek: zorgkosten stijgen komende jaren 'explosief'

De zorgkosten in verschillende sectoren zullen de komende jaren toenemen in Nederland, onder meer door gestegen personeels- en inkoopkosten. Dat meldt zorginkoopcoöperatie Intrakoop, die de financiën van 1500 zorginstellingen heeft onderzocht in opdracht van brancheorganisaties..

Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.