Populaire petitie voor Britse verkiezingen verhoogt druk op Truss

Nieuws
Een petitie waarin wordt opgeroepen tot onmiddellijke algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk wint snel aan steun. De petitie heeft nu bijna 400.000 ondertekenaars, aanzienlijk meer dan de 100.000 die nodig zijn om in aanmerking te komen voor een debat in het parlement. Een datum voor een dergelijk debat is nog niet vastgesteld. Er wachten momenteel veertien petities op een parlementair debat, hoewel deze veruit de meeste handtekeningen heeft.
anp
zondag 2 oktober 2022 om 18:07
Afbeelding
beeld anp
anp

De sinds 20 september circulerende petitie is onder meer ingegeven door de val van de nationale munt, het pond, en problemen op de hypotheekmarkt, met banken die hypotheekproducten terugtrekken. Dergelijke problemen zouden veroorzaakt zijn door het budgettaire beleid dat de regering onder haar nieuwe leider Liz Truss heeft afgekondigd. ‘De chaos die de Britse regering overspoelt is ongekend’, staat onder andere in de petitie. En: ‘Laat het volk beslissen wie ons door deze onrust leidt.’

De petitie is dan ook een directe aanval op de pas aangetreden premier Liz Truss, die na het aftreden van haar voorganger Boris Johnson leider van de Conservatieve regeringspartij werd. ‘Een verandering van de leider van de regeringspartij leidt niet tot algemene verkiezingen’, liet de Britse regering weten toen de petitie werd gelanceerd.

Truss gaf zondag, op de eerste dag van een vierdaagse bijeenkomst van de Conservatieven, toe dat ze het land beter had moeten voorbereiden op het nieuwe budgettaire beleid. Ze hield echter vol dat haar beleid juist is. Zo zullen volgens haar de met voornamelijk geleend geld gefinancierde belastingverlagingen het VK terugbrengen naar economische groei. En groei zou nodig zijn om de hoge inflatie en een dreigende recessie te bedwingen. ‘Ik blijf bij het pakket dat we hebben aangekondigd, maar ik erken dat we er een basis voor hadden moeten leggen’, zei Truss.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.