Populaire petitie voor Britse verkiezingen verhoogt druk op Truss

Nieuws
Een petitie waarin wordt opgeroepen tot onmiddellijke algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk wint snel aan steun. De petitie heeft nu bijna 400.000 ondertekenaars, aanzienlijk meer dan de 100.000 die nodig zijn om in aanmerking te komen voor een debat in het parlement. Een datum voor een dergelijk debat is nog niet vastgesteld. Er wachten momenteel veertien petities op een parlementair debat, hoewel deze veruit de meeste handtekeningen heeft.
anp
zondag 2 oktober 2022 om 18:07
Afbeelding
beeld anp

De sinds 20 september circulerende petitie is onder meer ingegeven door de val van de nationale munt, het pond, en problemen op de hypotheekmarkt, met banken die hypotheekproducten terugtrekken. Dergelijke problemen zouden veroorzaakt zijn door het budgettaire beleid dat de regering onder haar nieuwe leider Liz Truss heeft afgekondigd. ‘De chaos die de Britse regering overspoelt is ongekend’, staat onder andere in de petitie. En: ‘Laat het volk beslissen wie ons door deze onrust leidt.’

De petitie is dan ook een directe aanval op de pas aangetreden premier Liz Truss, die na het aftreden van haar voorganger Boris Johnson leider van de Conservatieve regeringspartij werd. ‘Een verandering van de leider van de regeringspartij leidt niet tot algemene verkiezingen’, liet de Britse regering weten toen de petitie werd gelanceerd.

Truss gaf zondag, op de eerste dag van een vierdaagse bijeenkomst van de Conservatieven, toe dat ze het land beter had moeten voorbereiden op het nieuwe budgettaire beleid. Ze hield echter vol dat haar beleid juist is. Zo zullen volgens haar de met voornamelijk geleend geld gefinancierde belastingverlagingen het VK terugbrengen naar economische groei. En groei zou nodig zijn om de hoge inflatie en een dreigende recessie te bedwingen. ‘Ik blijf bij het pakket dat we hebben aangekondigd, maar ik erken dat we er een basis voor hadden moeten leggen’, zei Truss.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.