Staatssecretaris vindt kwestie-Arib slecht voor aanzien politiek

Nieuws
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vindt dat de kwestie rond het vertrek van Khadija Arib niet goed is voor het aanzien van de politiek. "Daar kunnen we kort over zijn", zei hij in het NPO-televisieprogramma WNL op Zondag. Hij stoort zich vooral aan de "verschrikkelijke ziekte van het lekken", zo zei de bewindsman.
anp
zondag 2 oktober 2022 om 14:25
Afbeelding
beeld anp

Vijlbrief is de eerste bewindspersoon die publiekelijk reageert op de kwestie. Hij zei daar voorzichtig mee te willen zijn omdat de Tweede Kamer het kabinet controleert, "niet andersom". Wel uitte hij er zijn ongenoegen over dat het besluit van de dagelijkse leiding van de Kamer om een onderzoek naar Arib te openen, via de krant naar buiten kwam. "Dit is een persoonlijk drama voor haar, maar dat giftige lekken maakt wel dat dit weer heel lelijk geworden is."

Arib maakte zaterdagavond bekend dat ze vertrekt uit de Kamer. Ze is boos over de manier waarop de leiding van de Kamer besloten heeft tot een onderzoek en voelt zich ook niet gesteund door haar fractiegenoten bij de PvdA. Een van hen, Henk Nijboer, was als lid van het presidium betrokken bij het besluit om een extern onderzoek naar beschuldigingen van wangedrag in te stellen.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp wil vooralsnog niks zeggen over de zaak. Wel komt het presidium vermoedelijk zondag nog met een verklaring, al kan dat volgens een woordvoerder ook later worden. In het presidium zitten momenteel zeven Kamerleden, plus voorzitter Bergkamp. In besloten vergaderingen bespreken zij de werkwijze, procedures en zaken die spelen in de ambtelijke organisatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Man zonder rijbewijs botst op tegenligger zonder rijbewijs

De politie heeft donderdag in Vlaardingen na een botsing twee automobilisten staande gehouden die beiden zonder rijbewijs reden. Een van hen werd voor de 11e keer betrapt op rijden zonder rijbewijs en was ook onder invloed van drugs.

Afbeelding

Ontsnapte tbs’er verdacht van poging moord of doodslag

De 31-jarige tbs’er uit de Pompekliniek in Nijmegen die woensdag tijdens een begeleid verlof wist te ontsnappen en in Soest een 27-jarige vrouw neerstak, wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland.

Afbeelding

Wall Street daalt door rentevrees na sterk banenrapport

De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag. Beleggers reageerden op het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid waaruit naar voren kwam dat er vorige maand veel meer banen zijn bijgekomen in de Verenigde Staten dan alom was verwacht.

Afbeelding

Europese Commissie wil in EU zelfde straf bij ontduiken sancties

De Europese Commissie stelt voor overal in de Europese Unie dezelfde regels en strafmaten in te voeren voor het ontduiken van sancties tegen Rusland.

Afbeelding

Verkoop e-sigaretten en tabakloze snus verder aan banden

Alle varianten van snus worden verboden en er komen strengere regels voor de verkoop van elektronische e-sigaretten. Dat heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) bekendgemaakt.

Afbeelding

16-jarige aangehouden voor explosie bij café Amsterdam

Een 16-jarige jongen is dinsdagavond aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij een explosie bij café Palladium in Amsterdam, in de nacht van 12 op zaterdag 13 augustus. Dat meldt de politie vrijdag.