Bloedig neergeslagen protesten in Oost-Iran

Nieuws
De politie van Iran heeft protesten in het oosten van het land bloedig neergeslagen. Volgens de Iraanse mensenrechtenorganisatie IHR zijn daar vrijdag 41 mensen om het leven gekomen. Dat brengt het totale dodental op 133 sinds de protesten meer dan twee weken geleden uitbraken.
anp
zondag 2 oktober 2022 om 13:42
Afbeelding
beeld anp

In de stad Zahedan, vlak bij de grens met Pakistan, is vrijdag hard ingegrepen nadat mensen de straat op waren gegaan uit woede over de verkrachting van een 15-jarig meisje door een politiecommissaris. Het hardhandige politieoptreden in de stad wordt door IHR bestempeld als een misdaad tegen de menselijkheid. De autoriteiten melden 19 doden in Zahedan en 20 gewonden.

De protesten ontstonden na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij werd gearresteerd door de politie omdat ze haar kleding niet volgens de religieuze voorschriften droeg. Sindsdien wordt in meerdere steden in het hele land gedemonstreerd voor vrouwenrechten en tegen politiegeweld. Duizenden mensen zijn opgepakt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.