Bloedig neergeslagen protesten in Oost-Iran

Nieuws
De politie van Iran heeft protesten in het oosten van het land bloedig neergeslagen. Volgens de Iraanse mensenrechtenorganisatie IHR zijn daar vrijdag 41 mensen om het leven gekomen. Dat brengt het totale dodental op 133 sinds de protesten meer dan twee weken geleden uitbraken.
anp
zondag 2 oktober 2022 om 13:42
Afbeelding
beeld anp
anp

In de stad Zahedan, vlak bij de grens met Pakistan, is vrijdag hard ingegrepen nadat mensen de straat op waren gegaan uit woede over de verkrachting van een 15-jarig meisje door een politiecommissaris. Het hardhandige politieoptreden in de stad wordt door IHR bestempeld als een misdaad tegen de menselijkheid. De autoriteiten melden 19 doden in Zahedan en 20 gewonden.

De protesten ontstonden na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij werd gearresteerd door de politie omdat ze haar kleding niet volgens de religieuze voorschriften droeg. Sindsdien wordt in meerdere steden in het hele land gedemonstreerd voor vrouwenrechten en tegen politiegeweld. Duizenden mensen zijn opgepakt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.

Afbeelding

Dode en gewonde door ongeluk op A6

Een 20-jarige automobilist uit Utrecht is om het leven gekomen door een verkeersongeval op de A6. Een eveneens 20-jarige bijrijder raakte gewond bij het ongeval waarbij de personenauto vrijdag rond middernacht op de A6 in botsing kwam met een vrachtwagen.