Nederland krijgt volgens FNV-voorzitter last van meer stakingen

Nieuws
De verhoudingen tussen werkgevers en werknemers staan ‘behoorlijk op scherp’ dus krijgt Nederland naar verwachting met meer stakingen te maken. Dat zei Tuur Elzinga, voorzitter van vakbond FNV, zondag in het tv-programma Buitenhof. ‘Als werkgevers niet over de brug komen, zullen veel meer stakingen volgen.’
anp
zondag 2 oktober 2022 om 13:33
Afbeelding
beeld anp

Acties bij de Nederlandse Spoorwegen hebben volgens Elzinga laten zien dat staken loont. De NS kwam met een veel hoger cao-bod na een reeks werkonderbrekingen, die het treinverkeer in Nederland meermaals stillegden.

Volgens Elzinga is de bereidheid om te gaan staken ook groot doordat de sterk gestegen inflatie mensen in financiële nood brengt. ‘Bijvoorbeeld bij de Bijenkorf is afgelopen week gestaakt. Dat is sinds de jaren zeventig niet meer voorgekomen. Dit gebeurt omdat het water mensen aan de lippen staat.’

Inflatie

FNV, de grootste vakbond van Nederland, eist nu dat de lonen meestijgen met de inflatie. Ook als de inflatie op het historisch hoge niveau van 17 procent ligt, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek over september meldde, is dat volgens Elzinga in principe de looneis. Op de vraag of hij niet bang is voor een loon-prijsspiraal, een vicieuze cirkel waarbij hogere loonkosten worden doorberekend in hogere prijzen, antwoordde hij ontkennend.

‘Dat gebeurde in de jaren zeventig, toen we inderdaad zo’n automatische prijscompensatie hadden. Maar bij onze zuiderburen in België bestaat die prijscompensatie nog steeds. Daar hebben ze geen last van een koopkrachtcrisis zoals we hier hebben’, redeneert hij. Elzinga haalde ook de sterke economische groei in de afgelopen kwartalen aan als argument voor hogere lonen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.