Geen Russen meer in Lyman volgens president Zelenski

Nieuws
De Oost-Oekraïense plaats Lyman, ruim vier maanden lang een bolwerk van Russische of pro-Russische troepen in de regio Donetsk, is helemaal in handen van de Oekraïners. ‘De plaats is ontdaan van Russen’, zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski zondag.
anp
zondag 2 oktober 2022 om 12:38
Afbeelding
beeld anp

Het Russische ministerie van Defensie meldde vrijdag dat de troepen zijn teruggetrokken om stellingen in te nemen die beter te verdedigen zijn. Lyman werd al enige tijd vrijwel omsingeld door Oekraïense militairen die volgens Russische mediaberichten aan dit stuk van het front beter getraind, beter bewapend en groter in aantal zouden zijn. Aan Russische zijde wordt gevreesd dat de Oekraïners de overwinning aangrijpen om verder op te rukken naar het zuiden in de provincie Donetsk en naar het oosten waar niet ver verwijderd de provincie Loehansk ligt.

De twee provincies werden samen met twee andere provincies in het zuidoosten van Oekraïne (Cherson en Zaporizja) vrijdag in het Grote Paleis van het Kremlin in een plechtige ceremonie geannexeerd door Rusland. Na afloop volgde een nationalistisch feest op het Rode Plein. De val van Lyman was daardoor een extra zware nederlaag voor president Vladimir Poetin die 24 februari Oekraïne is binnengevallen.

De annexaties worden overigens internationaal niet erkend. Het is in strijd met de grondbeginselen van de Verenigde Naties. Ook grote mogendheden die Rusland gunstig gezind zijn, met name China en India, hebben nog nooit een annexatie of volksrepubliekje erkend dat door Poetins regering werd uitgeroepen in de Kaukasus en Oekraïne.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

WSJ: Apple maakt plannen om productie uit China te verplaatsen

Techconcern Apple wil zijn toeleveringsketen beter spreiden. De maker van onder meer de populaire iPhones gaat in China, waar de meeste van zijn producten worden gemaakt, gebukt onder strenge coronamaatregelen en protesten die de productie in de weg zitten.

Afbeelding

Lange Frans teruggekeerd op YouTube

Lange Frans is teruggekeerd op YouTube, heeft de rapper zaterdag via Twitter bekendgemaakt. Zijn YouTube-account werd in oktober 2020 en januari 2021 door YouTube verwijderd.

Afbeelding

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Rusland ‘zal niet akkoord gaan’ met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden Russische staatsnieuwsagentschappen, die een verklaring van het Kremlin citeerden.

Afbeelding

EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.

Afbeelding

Politie vindt 813 kilo vuurwerk in Westerhaar-Vriezenveensewijk

De politie heeft vrijdag bij een woning in het Twentse dorp Westerhaar-Vriezenveensewijk 813 kilo vuurwerk in beslag genomen. Er is niemand aangehouden, maar de politie laat weten een verdachte in het vizier te hebben.

Afbeelding

NASA: Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

Oekraïne is minstens 1 miljard dollar aan tarwe-inkomsten misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd.