Brazilië naar de stembus voor krachtmeting Bolsonaro en Lula

Nieuws
Brazilianen mogen zondag besluiten of president Jair Bolsonaro een tweede termijn krijgt. Hij loopt in peilingen ver achter op zijn belangrijkste rivaal, de linkse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. Bolsonaro heeft eerder betoogd dat het kiessysteem fraudegevoelig is en het is nog onduidelijk of hij zich zal neerleggen bij een nederlaag.
anp
zondag 2 oktober 2022 om 03:41
Afbeelding
beeld anp
anp

Brazilianen kiezen naast een president ook parlementsleden en regionale bestuurders. Naast de 67-jarige Bolsonaro en Lula doen ook andere politici een gooi naar het presidentschap, maar die maken volgens peilingen weinig kans. Als geen kandidaat meer dan de helft van de geldige stemmen krijgt, wordt een tweede stemronde gehouden op 30 oktober.

Het is de vraag of zo'n tweede ronde nodig is. Lula zou volgens sommige prognoses al in de eerste ronde kunnen winnen. Dat zou een ongekende comeback zijn voor de 76-jarige politicus. Die zat in 2018 en 2019 nog honderden dagen vast vanwege een corruptiezaak. Zijn veroordeling is later nietig verklaard en daarom kon hij dit jaar weer meedoen aan de verkiezingen.

Brazilië had tot 1985 een militaire regering, maar is inmiddels alweer tientallen jaren een democratie. De verkiezing van zondag wordt gezien als een van de belangrijkste in de geschiedenis van het grootste Zuid-Amerikaanse land. Oud-legerofficier Bolsonaro verklaarde vorig jaar maar drie mogelijke uitkomsten voor zichzelf te zien: een verkiezingsoverwinning, zijn dood of zijn arrestatie.

Internationaal wordt de verkiezing met bezorgdheid gevolgd. De Verenigde Staten, waar toenmalig president Trump eerder weigerde een verkiezingsnederlaag te accepteren, lieten weten de stembusgang scherp in de gaten te houden. Het Witte Huis riep de Braziliaanse regering op te garanderen dat de verkiezingen vrij en eerlijk zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.