Brazilië naar de stembus voor krachtmeting Bolsonaro en Lula

Nieuws
Brazilianen mogen zondag besluiten of president Jair Bolsonaro een tweede termijn krijgt. Hij loopt in peilingen ver achter op zijn belangrijkste rivaal, de linkse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. Bolsonaro heeft eerder betoogd dat het kiessysteem fraudegevoelig is en het is nog onduidelijk of hij zich zal neerleggen bij een nederlaag.
anp
zondag 2 oktober 2022 om 03:41
Afbeelding
beeld anp

Brazilianen kiezen naast een president ook parlementsleden en regionale bestuurders. Naast de 67-jarige Bolsonaro en Lula doen ook andere politici een gooi naar het presidentschap, maar die maken volgens peilingen weinig kans. Als geen kandidaat meer dan de helft van de geldige stemmen krijgt, wordt een tweede stemronde gehouden op 30 oktober.

Het is de vraag of zo'n tweede ronde nodig is. Lula zou volgens sommige prognoses al in de eerste ronde kunnen winnen. Dat zou een ongekende comeback zijn voor de 76-jarige politicus. Die zat in 2018 en 2019 nog honderden dagen vast vanwege een corruptiezaak. Zijn veroordeling is later nietig verklaard en daarom kon hij dit jaar weer meedoen aan de verkiezingen.

Brazilië had tot 1985 een militaire regering, maar is inmiddels alweer tientallen jaren een democratie. De verkiezing van zondag wordt gezien als een van de belangrijkste in de geschiedenis van het grootste Zuid-Amerikaanse land. Oud-legerofficier Bolsonaro verklaarde vorig jaar maar drie mogelijke uitkomsten voor zichzelf te zien: een verkiezingsoverwinning, zijn dood of zijn arrestatie.

Internationaal wordt de verkiezing met bezorgdheid gevolgd. De Verenigde Staten, waar toenmalig president Trump eerder weigerde een verkiezingsnederlaag te accepteren, lieten weten de stembusgang scherp in de gaten te houden. Het Witte Huis riep de Braziliaanse regering op te garanderen dat de verkiezingen vrij en eerlijk zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.