Dodental Ian loopt op tot 77, nog 1 miljoen mensen zonder stroom

Nieuws
Het dodental in de Verenigde Staten als gevolg van orkaan Ian is opgelopen tot minstens 77, meldt televisiezender NBC. De orkaan trok de afgelopen dagen een spoor van vernieling over de zuidelijke staten Florida en North en South Carolina. Vooral Florida werd zwaar getroffen. Daar vielen ook de meeste dodelijke slachtoffers, zeker 66. De andere doden vielen in North Carolina.
anp
zondag 2 oktober 2022 om 01:57
Afbeelding
beeld anp
anp

Sinds woensdag, toen Ian aan land kwam in Florida, zitten nog altijd ruim een miljoen mensen in de staat zonder stroom. Verzekeraars schatten de schade in Florida op zeker 63 miljard dollar, omgerekend ruim 64 miljard euro. Sommige kustplaatsen zijn compleet verwoest, zo is te zien op luchtbeelden van CNN.

Sinds zaterdagochtend is Ian veel aan kracht verloren. De storm beweegt zich momenteel over Virginia in de richting van de Atlantische Oceaan, waar hij naar verwachting van de Amerikaanse National Weather Service in de loop van zondagochtend gaat liggen.

Voor de zuidelijke staten zijn de problemen daarmee niet verdwenen. De National Weather Service waarschuwt dat het zondag in het spoor van Ian hard blijft regenen, wat lokaal tot overstromingen kan leiden. En Florida moet tot volgende week rekening houden met overstromingen, omdat rivieren moeite hebben al het regenwater af te voeren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld.

Afbeelding

Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. 'Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland.

Afbeelding

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1.

Afbeelding

Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde.

Afbeelding

Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land.

Afbeelding

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken.