Vogelteldag: 232.192 exemplaren gespot

Nieuws
Tijdens de jaarlijkse vogelteldag hebben liefhebbers zaterdag 232.192 vogels gespot, wat minder dan in voorgaande jaren. Dat er minder trekvogels onderweg waren, had volgens Vogelbescherming Nederland te maken met ‘onstuimig weer’, zoals harde wind en regenbuien.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 18:14
Afbeelding
beeld anp

Toch had deze trekvogeltelling volgens de organisatie enkele verrassingen in petto, zoals dat niet zoals gewoonlijk de spreeuw het meest werd geteld. In plaats daarvan viel die eer te deel aan de zanglijster, die met 56.247 exemplaren het vaakst werd gezien. Maar een keer eerder in de 27-jarige geschiedenis van het evenement werden er meer exemplaren geteld van deze vogelsoort.

Er werden ook meerdere lijstersoorten gespot, zoals koperwieken en beflijsters. Door de harde aanlandige wind werden ook relatief veel zeevogels gezien, bijvoorbeeld de kleine mantelmeeuw. Bijzondere vogels die werden gespot waren onder meer een roodhalsgans, twee grauwe pijlstormvogels, een reuzenstern en zes visarenden.

De massale vogeltelling vanuit 110 plekken in Nederland wordt door Vogelbescherming Nederland gecoördineerd als onderdeel van de Euro Birdwatch, waarbij in 33 landen vogelaars erop uit trekken om naar boven te turen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.