Vogelteldag: 232.192 exemplaren gespot

Nieuws
Tijdens de jaarlijkse vogelteldag hebben liefhebbers zaterdag 232.192 vogels gespot, wat minder dan in voorgaande jaren. Dat er minder trekvogels onderweg waren, had volgens Vogelbescherming Nederland te maken met ‘onstuimig weer’, zoals harde wind en regenbuien.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 18:14
Afbeelding
beeld anp
anp

Toch had deze trekvogeltelling volgens de organisatie enkele verrassingen in petto, zoals dat niet zoals gewoonlijk de spreeuw het meest werd geteld. In plaats daarvan viel die eer te deel aan de zanglijster, die met 56.247 exemplaren het vaakst werd gezien. Maar een keer eerder in de 27-jarige geschiedenis van het evenement werden er meer exemplaren geteld van deze vogelsoort.

Er werden ook meerdere lijstersoorten gespot, zoals koperwieken en beflijsters. Door de harde aanlandige wind werden ook relatief veel zeevogels gezien, bijvoorbeeld de kleine mantelmeeuw. Bijzondere vogels die werden gespot waren onder meer een roodhalsgans, twee grauwe pijlstormvogels, een reuzenstern en zes visarenden.

De massale vogeltelling vanuit 110 plekken in Nederland wordt door Vogelbescherming Nederland gecoördineerd als onderdeel van de Euro Birdwatch, waarbij in 33 landen vogelaars erop uit trekken om naar boven te turen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.