Wereldwijde betogingen tegen Iraans regime

Nieuws
Over de hele wereld zijn mensen zaterdag de straat op gegaan om te protesteren tegen het regime in Iran. In circa 160 steden waren betogingen uit solidariteit met de demonstranten in Iran, waar de protesten de zestiende dag ingaan na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 18:13
Afbeelding
beeld anp
anp

In Iran zelf verzamelden studenten zich zaterdag bij universiteiten in meerdere steden, om zich uit te spreken tegen de arrestaties van hun medestudenten. Sinds de protesten begonnen zijn duizenden mensen opgepakt en veel van hen zouden student zijn. Volgens lokale media is er in de stad Isfahan ook geschoten. De Iraanse mensenrechtenorganisatie IHR meldt dat er zeker 83 mensen om het leven zijn gekomen.

Na de dood van Amini braken in veel Iraanse steden protesten uit tegen politiegeweld en voor vrouwenrechten. Iraniërs en anderen over de hele wereld steunen de demonstranten en hielden betogingen. In onder meer Tokio, New York en Brussel kwamen mensen samen tegen het Iraanse regime. In Rome knipten meerdere vrouwen hun haar af, net als de vrouwen in Iran deden. Ook in Amsterdam en Eindhoven waren honderden mensen op de been.

Vrijdag hebben de autoriteiten in Iran bekendgemaakt dat ook negen buitenlanders zijn opgepakt, onder meer uit Nederland. Volgens Iran wordt de onrust in het land aangewakkerd vanuit het buitenland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Krant: toezichthouder VS overweegt concurrentiezaak tegen Amazon

De Amerikaanse mededingingswaakhond FTC overweegt een rechtszaak tegen Amazon om oneerlijke concurrentie, schrijft The Wall Street Journal op basis van bronnen. Mogelijk betekent dit dat er een grote boete dreigt voor het webwinkelconcern.

Afbeelding

Schouten wil schuldhulpverlening gemeentes met de helft verkorten

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) wil de duur van de gemeentelijke schulphulpverlening halveren van drie naar anderhalf jaar. Mensen zijn dan sneller van hun schulden af.

Afbeelding

IND mag van kabinet ook dit jaar langer over asielaanvraag doen

De IND mag ook in 2023 vijftien maanden doen over de beoordeling van een asielaanvraag. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zegt dat het nog de vraag is of daar juridisch bezwaar tegen is, terwijl het praktisch wel noodzakelijk zou zijn.

Afbeelding

Paus Franciscus smeekt leiders Zuid-Soedan om eind aan geweld

Paus Franciscus heeft de leiders van Zuid-Soedan opgeroepen een eind te maken aan het bloedvergieten in het door geweld verscheurde land. Hij kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa.

Afbeelding

Beleggers enthousiast over resultaten navigatiespecialist TomTom

Navigatiespecialist TomTom was vrijdag een grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Beleggers waren enthousiast over de resultaten van het Nederlandse bedrijf. TomTom schroefde ook zijn verwachtingen voor dit jaar op.

Afbeelding

Frankrijk onderzoekt langere levensduur kernreactoren

Frankrijk gaat de mogelijkheid onderzoeken om de levensduur van kernreactoren te verlengen tot zestig jaar en langer als de veiligheidsregels dit toelaten.