Wereldwijde betogingen tegen Iraans regime

Nieuws
Over de hele wereld zijn mensen zaterdag de straat op gegaan om te protesteren tegen het regime in Iran. In circa 160 steden waren betogingen uit solidariteit met de demonstranten in Iran, waar de protesten de zestiende dag ingaan na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 18:13
Afbeelding
beeld anp

In Iran zelf verzamelden studenten zich zaterdag bij universiteiten in meerdere steden, om zich uit te spreken tegen de arrestaties van hun medestudenten. Sinds de protesten begonnen zijn duizenden mensen opgepakt en veel van hen zouden student zijn. Volgens lokale media is er in de stad Isfahan ook geschoten. De Iraanse mensenrechtenorganisatie IHR meldt dat er zeker 83 mensen om het leven zijn gekomen.

Na de dood van Amini braken in veel Iraanse steden protesten uit tegen politiegeweld en voor vrouwenrechten. Iraniërs en anderen over de hele wereld steunen de demonstranten en hielden betogingen. In onder meer Tokio, New York en Brussel kwamen mensen samen tegen het Iraanse regime. In Rome knipten meerdere vrouwen hun haar af, net als de vrouwen in Iran deden. Ook in Amsterdam en Eindhoven waren honderden mensen op de been.

Vrijdag hebben de autoriteiten in Iran bekendgemaakt dat ook negen buitenlanders zijn opgepakt, onder meer uit Nederland. Volgens Iran wordt de onrust in het land aangewakkerd vanuit het buitenland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.