Organisaties bieden met bussen beschutting voor regen bij Ter Apel

Nieuws
Organisaties die vluchtelingen helpen hebben zaterdag zo’n tachtig tot honderd mensen beschutting geboden tegen regen en wind bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, zegt Roos Ykema van hulporganisatie MiGreat. De mensen, onder wie ook kleine kinderen, konden schuilen in enkele bussen die daar door de organisaties waren neergezet.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 17:19
Afbeelding
beeld anp

Ykema weet niet waar de vluchtelingen vandaan kwamen, maar wel dat ze grote behoefte hadden om te schuilen tegen zware buien. ‘Mensen worden aan hun lot overgelaten en kunnen onderkoeld raken’, waarschuwt ze. Later op de dag konden de mensen wel naar binnen bij het aanmeldcentrum, inmiddels zijn er geen vluchtelingen meer buiten.

Ook de organisatie People for People plaatste een bus ter plekke voor hulp. Deze hulporganisatie doet ‘een noodkreet’ aan de regering ‘vanwege de onmenselijke situatie in Ter Apel en de barre weersomstandigheden’. People for People zegt huilende kinderen te hebben aangetroffen ‘trillend van de kou’. Het is de laatste tijd weer druk bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Voor het eerst in tijden sliepen afgelopen dinsdag weer mensen buiten.

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) reageert niet op de oproep om betere beschutting te bieden aan mensen die buiten staan. Wel zegt hij in een reactie ‘dat we dagelijks onze uiterste best doen om iedereen op te vangen. Zo ook vandaag.’ Of het neerzetten van de bussen in strijd is met de geldende noodverordening in het gebied, is niet duidelijk. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Ykema zegt dat zij in elk geval nog niet is aangesproken op de hulpactie door handhavers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.