Organisaties bieden met bussen beschutting voor regen bij Ter Apel

Nieuws
Organisaties die vluchtelingen helpen hebben zaterdag zo’n tachtig tot honderd mensen beschutting geboden tegen regen en wind bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, zegt Roos Ykema van hulporganisatie MiGreat. De mensen, onder wie ook kleine kinderen, konden schuilen in enkele bussen die daar door de organisaties waren neergezet.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 17:19
Afbeelding
beeld anp

Ykema weet niet waar de vluchtelingen vandaan kwamen, maar wel dat ze grote behoefte hadden om te schuilen tegen zware buien. ‘Mensen worden aan hun lot overgelaten en kunnen onderkoeld raken’, waarschuwt ze. Later op de dag konden de mensen wel naar binnen bij het aanmeldcentrum, inmiddels zijn er geen vluchtelingen meer buiten.

Ook de organisatie People for People plaatste een bus ter plekke voor hulp. Deze hulporganisatie doet ‘een noodkreet’ aan de regering ‘vanwege de onmenselijke situatie in Ter Apel en de barre weersomstandigheden’. People for People zegt huilende kinderen te hebben aangetroffen ‘trillend van de kou’. Het is de laatste tijd weer druk bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Voor het eerst in tijden sliepen afgelopen dinsdag weer mensen buiten.

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) reageert niet op de oproep om betere beschutting te bieden aan mensen die buiten staan. Wel zegt hij in een reactie ‘dat we dagelijks onze uiterste best doen om iedereen op te vangen. Zo ook vandaag.’ Of het neerzetten van de bussen in strijd is met de geldende noodverordening in het gebied, is niet duidelijk. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Ykema zegt dat zij in elk geval nog niet is aangesproken op de hulpactie door handhavers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.