ChristenUnie-top verdedigt op congres asielbeleid kabinet

Nieuws
Haagse kopstukken van de ChristenUnie hebben in Ede hun keuze verdedigd om het asielbeleid van het kabinet te blijven steunen. Onder anderen Kamerlid Don Ceder beantwoordde vragen van leden. Sommigen benadrukten dat de partij moet opkomen voor vluchtelingen, anderen stelden dat er ook praktische grenzen zijn aan de opvang, bijvoorbeeld omdat er te weinig huizen zijn.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 17:17
Afbeelding
beeld anp
anp

Aanleiding voor de bijeenkomst was een protestbrief van een aantal kritische leden, die vinden dat de aanpak van het kabinet te hard is. Vooral het opschorten van de gezinshereniging kwam vaak ter sprake. Antonie Fountain, mede-initiatiefnemer van de brief, noemde dat op het congres een "mensenrechtenschending".

Ceder vond dat te grote woorden en sprak van een "administratieve handeling", hoewel hij bij herhaling benadrukte dat hij het een "rotmaatregel" vindt. De Tweede Kamerfractie wilde in ieder geval zorgen dat de acute crisis in Ter Apel verlicht werd, zei hij. "Als ik mezelf afvraag doen we een stap naar achter of een stap naar voren, denk ik dat we een stap naar voren doen."

Tentjes

Ook partijleider Gert-Jan Segers en vicepremier Carola Schouten kwamen aan het woord om vragen van de 385 leden uit de zaal te beantwoorden. Het Haarlemse gemeenteraadslid Frank Visser oogstte het luidste applaus met zijn betoog tegen het feit dat deze zomer in Ter Apel tentjes werden afgepakt terwijl de opvang vol zat. "Als er geen plek is, dan gaan we een veldje regelen ergens een eindje verderop. Want níémand slaapt op straat."

Een aantal leden trok ook in twijfel of een partijbijeenkomst als deze wel de juiste vorm is voor een discussie over het kabinetsbeleid. "Alsof we zelf niet als ChristenUnie vertegenwoordigers hebben gekozen die heel professioneel afwegingen maken", zei een van de leden.

Bloedneus

Segers zei daarop blij te zijn met het vertrouwen, maar zei ook te vinden dat er binnen de partij een "volwassen gesprek" gevoerd moest kunnen worden. Hij merkte ook op dat er ongewoon veel journalisten aanwezig waren bij het congres, die als "ramptoeristen" hoopten te zien "dat we elkaar een bloedneus slaan".

De ChristenUnie-leider beloofde in zijn slotwoord zijn partijgenoten dat hij erop zou toezien dat de voor de ChristenUnie belangrijke punten wel geleverd wordt, zodat de concessies van zijn partij op asielbeleid niet voor niets geweest zijn. "Dat er nooit, nooit meer mensen onder de open hemel slapen. Want dat is voor ons de ondergrens."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Von der Leyen: geen strakke tijdlijn voor EU-toetreding Oekraïne

Er bestaat geen 'strakke tijdlijn' voor de beoogde toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. 'Maar er zijn wel doelen die moeten worden gehaald, zoals hervormingen', zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Kiev na afloop van een top met president Volodimir..

Afbeelding

Politie las vijf maanden mee met criminelen, 42 aanhoudingen

De politie heeft vijf maanden meegelezen met versleutelde communicatie van criminelen. Dat lukte door de cryptocommunicatiedienst Exclu te kraken.

Afbeelding

Politie zoekt met dertig rechercheurs naar Minh Nghia Vuong

Het team van de Rotterdamse politie dat zoekt naar de voortvluchtige Minh Nghia Vuong is uitgebreid naar dertig rechercheurs, meldt de politie vrijdag. Vuong wordt verdacht van de dodelijke schietpartij in Zwijndrecht in januari.

Afbeelding

Analyse: Nederlanders zuinig met energie ondanks prijsplafond

Nederlanders zetten door de komst van het prijsplafond de thermostaat niet gelijk weer een graadje hoger. Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen, meldt op basis van een eigen analyse dat huishoudens en kleine werkgevers ook in januari zo'n 2..

Afbeelding

Kabinet denkt aan financiële steun bij omscholing naar tekortberoep

Het kabinet kijkt naar de mogelijkheid tot een financieel steuntje in de rug aan mensen die zich laten omscholen naar een beroep waar grote tekorten aan zijn, zoals technici, leraren en zorgmedewerkers. Zo moet een belangrijke drempel worden weggenomen voor zij-instromers.

Afbeelding

Amazon en Alphabet dalen op Wall Street na resultaten

De grote Amerikaanse techbedrijven Amazon en Google-moeder Alphabet gingen vrijdag omlaag na tegenvallende kwartaalberichten. Een dag eerder lieten de techbedrijven juist nog stevige koerswinsten zien dankzij beter dan verwachte resultaten van Facebook-moederbedrijf Meta Platfo..