ChristenUnie-top verdedigt op congres asielbeleid kabinet

Nieuws
Haagse kopstukken van de ChristenUnie hebben in Ede hun keuze verdedigd om het asielbeleid van het kabinet te blijven steunen. Onder anderen Kamerlid Don Ceder beantwoordde vragen van leden. Sommigen benadrukten dat de partij moet opkomen voor vluchtelingen, anderen stelden dat er ook praktische grenzen zijn aan de opvang, bijvoorbeeld omdat er te weinig huizen zijn.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 17:17
Afbeelding
beeld anp

Aanleiding voor de bijeenkomst was een protestbrief van een aantal kritische leden, die vinden dat de aanpak van het kabinet te hard is. Vooral het opschorten van de gezinshereniging kwam vaak ter sprake. Antonie Fountain, mede-initiatiefnemer van de brief, noemde dat op het congres een "mensenrechtenschending".

Ceder vond dat te grote woorden en sprak van een "administratieve handeling", hoewel hij bij herhaling benadrukte dat hij het een "rotmaatregel" vindt. De Tweede Kamerfractie wilde in ieder geval zorgen dat de acute crisis in Ter Apel verlicht werd, zei hij. "Als ik mezelf afvraag doen we een stap naar achter of een stap naar voren, denk ik dat we een stap naar voren doen."

Tentjes

Ook partijleider Gert-Jan Segers en vicepremier Carola Schouten kwamen aan het woord om vragen van de 385 leden uit de zaal te beantwoorden. Het Haarlemse gemeenteraadslid Frank Visser oogstte het luidste applaus met zijn betoog tegen het feit dat deze zomer in Ter Apel tentjes werden afgepakt terwijl de opvang vol zat. "Als er geen plek is, dan gaan we een veldje regelen ergens een eindje verderop. Want níémand slaapt op straat."

Een aantal leden trok ook in twijfel of een partijbijeenkomst als deze wel de juiste vorm is voor een discussie over het kabinetsbeleid. "Alsof we zelf niet als ChristenUnie vertegenwoordigers hebben gekozen die heel professioneel afwegingen maken", zei een van de leden.

Bloedneus

Segers zei daarop blij te zijn met het vertrouwen, maar zei ook te vinden dat er binnen de partij een "volwassen gesprek" gevoerd moest kunnen worden. Hij merkte ook op dat er ongewoon veel journalisten aanwezig waren bij het congres, die als "ramptoeristen" hoopten te zien "dat we elkaar een bloedneus slaan".

De ChristenUnie-leider beloofde in zijn slotwoord zijn partijgenoten dat hij erop zou toezien dat de voor de ChristenUnie belangrijke punten wel geleverd wordt, zodat de concessies van zijn partij op asielbeleid niet voor niets geweest zijn. "Dat er nooit, nooit meer mensen onder de open hemel slapen. Want dat is voor ons de ondergrens."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.