Nederland betreurt besluit Nicaragua om banden te verbreken

Nieuws
‘Het verbreken van diplomatieke banden door Nicaragua is een uitzonderlijke stap en hoogst ongebruikelijk. Het is ook niet de wens van Nederland.’ Dat is de reactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de beslissing van de regering in Managua om per direct de diplomatieke relatie te verbreken.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 13:20
Afbeelding
beeld anp

‘Directe aanleiding is een besluit van Nederland om de financiering van een project voor de bouw van een ziekenhuis te beëindigen. Dit project staat al sinds 2018 ‘on hold’ vanwege de verslechterde situatie op het gebied van democratie en mensenrechten’, meldt het ministerie. De ambassadeur in het gebied, Christine Pirenne - die werkt vanuit Costa Rica - bracht donderdag de boodschap dat het project definitief niet meer doorgaat omdat de toestand niet is verbeterd.

Die stap viel slecht bij de Nicaraguaanse president Daniel Ortega. Hij vond dat de ambassadeur ‘de Nicaraguanen toesprak alsof Nicaragua een Nederlandse kolonie is’ en betichtte Nederland ervan zich ‘bemoeizuchtig, interventionistisch en neokoloniaal’ te hebben opgesteld. Zaterdag volgde een verklaring waarin het Midden-Amerikaanse land aankondigde de banden per direct te verbreken.

Reisadvies

‘Het is te betreuren dat Nicaragua ervoor kiest op deze buitenproportionele manier te reageren op een kritische boodschap over democratie en mensenrechten’, zegt Buitenlandse Zaken. ‘Er wonen ongeveer honderd Nederlanders in Nicaragua, daar houden we oog op. Als dat nodig is zullen we ook het reisadvies aanpassen.’

Het ministerie wijst erop dat het besluit van Nicaragua om de diplomatieke relaties te verbreken niet op zichzelf staat: ‘Eerder deze week werd de EU-ambassadeur persona non grata verklaard. Ook de nuntius (pauselijke ambassadeur) is dat eerder dit jaar gebeurd. De nieuw benoemde VS-ambassadeur krijgt geen toegang. Deze reactie van Nicaragua plaatsen we dan ook in het licht van de EU-positie en EU-sancties. Nederland overlegt met de EU-partners hoe we op deze zet van Nicaragua zullen reageren.’

Een woordvoerder van het ministerie vermoedt dat Nicaragua zijn diplomaten terug naar huis zal halen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.