Reisadvies Burkina Faso aangescherpt na staatsgreep

Nieuws
Voor delen van Burkina Faso is het reisadvies aangescherpt na de staatsgreep van afgelopen vrijdag. In alle gebieden langs de grenzen met de buurlanden wordt reizen ontraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. In die gebieden geldt code rood, omdat het er gevaarlijk is en actieve gewapende terreurgroepen er aanslagen, gijzelingen en ontvoeringen plegen. Buitenlandse Zaken waarschuwt dat het geen hulp kan bieden aan reizigers die daar in de problemen komen.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 11:49
Afbeelding
beeld anp
anp

Het middelste deel van het land, waar ook de hoofdstad Ouagadougou ligt, heeft code oranje: alleen noodzakelijke reizen. Voor de weg van Bobo Dioulasso naar Ouagadougou geldt code rood.

Volgens Buitenlandse Zaken is het sinds vrijdagochtend onrustig in hoofdstad Ouagadougou. ‘Er is geschoten tussen rivaliserende legereenheden. Aan het eind van de dag is de president afgetreden. Een nieuwe machthebber heeft de grondwet buiten werking gesteld en het parlement ontbonden. Maatschappelijke en politieke activiteiten zijn voorlopig verboden. Komende tijd is het luchtruim gesloten en is in Ouagadougou een avondklok ingesteld van 21.00 tot 05.00 uur.’

Vrijdag werd duidelijk dat er voor de tweede keer dit jaar een staatsgreep is gepleegd in Burkina Faso. Te midden van zware gevechten nam legerkapitein Ibrahim Traoré de macht over van de militaire leider Paul-Henri Damiba. Deze kolonel had op zijn beurt de macht overgenomen op 24 januari, ten koste van president Roch Kaboré.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.