Reisadvies Burkina Faso aangescherpt na staatsgreep

Nieuws
Voor delen van Burkina Faso is het reisadvies aangescherpt na de staatsgreep van afgelopen vrijdag. In alle gebieden langs de grenzen met de buurlanden wordt reizen ontraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. In die gebieden geldt code rood, omdat het er gevaarlijk is en actieve gewapende terreurgroepen er aanslagen, gijzelingen en ontvoeringen plegen. Buitenlandse Zaken waarschuwt dat het geen hulp kan bieden aan reizigers die daar in de problemen komen.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 11:49
Afbeelding
beeld anp

Het middelste deel van het land, waar ook de hoofdstad Ouagadougou ligt, heeft code oranje: alleen noodzakelijke reizen. Voor de weg van Bobo Dioulasso naar Ouagadougou geldt code rood.

Volgens Buitenlandse Zaken is het sinds vrijdagochtend onrustig in hoofdstad Ouagadougou. ‘Er is geschoten tussen rivaliserende legereenheden. Aan het eind van de dag is de president afgetreden. Een nieuwe machthebber heeft de grondwet buiten werking gesteld en het parlement ontbonden. Maatschappelijke en politieke activiteiten zijn voorlopig verboden. Komende tijd is het luchtruim gesloten en is in Ouagadougou een avondklok ingesteld van 21.00 tot 05.00 uur.’

Vrijdag werd duidelijk dat er voor de tweede keer dit jaar een staatsgreep is gepleegd in Burkina Faso. Te midden van zware gevechten nam legerkapitein Ibrahim Traoré de macht over van de militaire leider Paul-Henri Damiba. Deze kolonel had op zijn beurt de macht overgenomen op 24 januari, ten koste van president Roch Kaboré.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.