Verdeelde ChristenUnie in discussie over asieldeal

Nieuws
De ChristenUnie komt zaterdag bijeen om over het asielbeleid van het kabinet te praten, waaronder de eind augustus beklonken asieldeal. Onderdelen daarvan liggen in de fractie gevoelig, maar bij een deel van de achterban valt vooral de rem op gezinshereniging slecht.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 04:07
Afbeelding
beeld anp
anp

Daags nadat de asieldeal in de ministerraad was vastgesteld, uitten zo'n honderd CU-leden in een stevige brief aan de Tweede Kamerfractie en het partijbestuur hun ongenoegen over de deal. Voordat die in de ministerraad op tafel lag, waren de fractievoorzitters van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU al tot overeenstemming gekomen. De briefschrijvers vinden het "pijnlijk en onacceptabel" dat de ChristenUnie betrokken was bij het sluiten van de deal en willen dat die wordt teruggedraaid.

De boze leden vinden de rem op gezinshereniging van statushouders onverteerbaar. "Dat een fundamenteel recht als gezinshereniging wordt ontnomen aan vluchtelingen mogen wij als partij van het gezin nimmer accepteren."

De rem op gezinshereniging vindt ook de fractie "pijnlijk", schreef Kamerlid Don Ceder eerder op een blog. De Kamerfractie staat wel achter andere maatregelen uit de deal, zoals de plannen die een einde moeten maken aan de schrijnende situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. "Ik hoop dat we die voor Nederland beschamende situatie dan ook binnenkort niet meer zien en nooit meer zien", schreef Ceder in het blog.

Partijleider Gert-Jan Segers gaf tegengas na kritiek op de asieldeal. De ChristenUnie is een partij die verantwoordelijkheid neemt, zegt hij. Daar horen soms "uitvoerig bevochten" compromissen bij, "om idealen iets dichterbij te brengen".

Ook binnen de VVD heerst verdeeldheid over de asieldeal. Veel liberalen vinden de afspraken niet ver genoeg gaan en willen een asielstop. Op een VVD-bijeenkomst eind augustus, met VVD-staatssecretaris Eric van der Burg en fractievoorzitter Ruben Brekelmans, liepen de emoties regelmatig hoog op.

De asieldeal van het kabinet moet een einde maken aan de asielcrisis. Asielzoekers moesten wekenlang buiten in het gras slapen bij Ter Apel en Artsen zonder Grenzen bood de asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum voor het eerst ooit in Nederland medische hulp aan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Krant: toezichthouder VS overweegt concurrentiezaak tegen Amazon

De Amerikaanse mededingingswaakhond FTC overweegt een rechtszaak tegen Amazon om oneerlijke concurrentie, schrijft The Wall Street Journal op basis van bronnen. Mogelijk betekent dit dat er een grote boete dreigt voor het webwinkelconcern.

Afbeelding

Schouten wil schuldhulpverlening gemeentes met de helft verkorten

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) wil de duur van de gemeentelijke schulphulpverlening halveren van drie naar anderhalf jaar. Mensen zijn dan sneller van hun schulden af.

Afbeelding

IND mag van kabinet ook dit jaar langer over asielaanvraag doen

De IND mag ook in 2023 vijftien maanden doen over de beoordeling van een asielaanvraag. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zegt dat het nog de vraag is of daar juridisch bezwaar tegen is, terwijl het praktisch wel noodzakelijk zou zijn.

Afbeelding

Paus Franciscus smeekt leiders Zuid-Soedan om eind aan geweld

Paus Franciscus heeft de leiders van Zuid-Soedan opgeroepen een eind te maken aan het bloedvergieten in het door geweld verscheurde land. Hij kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa.

Afbeelding

Beleggers enthousiast over resultaten navigatiespecialist TomTom

Navigatiespecialist TomTom was vrijdag een grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Beleggers waren enthousiast over de resultaten van het Nederlandse bedrijf. TomTom schroefde ook zijn verwachtingen voor dit jaar op.

Afbeelding

Frankrijk onderzoekt langere levensduur kernreactoren

Frankrijk gaat de mogelijkheid onderzoeken om de levensduur van kernreactoren te verlengen tot zestig jaar en langer als de veiligheidsregels dit toelaten.