Zelenski: Oekraïense troepen boeken vooruitgang in het oosten

Nieuws
Het Oekraïense leger heeft volgens president Volodimir Zelenski ‘aanzienlijke resultaten’ geboekt in het oosten van het land. Het Oekraïense staatshoofd benoemde daarbij de successen in Lyman, een door Rusland bezet bolwerk waar pro-Moskou-troepen grote moeite hebben de controle te behouden.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 23:11
Afbeelding
beeld anp

Het Oekraïense ministerie van Defensie meldde eerder al de verovering van het dorp Dobrysheve, dat op ongeveer tien kilometer ten noordwesten van Lyman in de oostelijke regio Donetsk ligt. Lyman is een belangrijk spoorknooppunt en vormt de inzet van nieuwe gevechten sinds de Oekraïners Russische troepen in de nabijgelegen regio Charkov wisten te verslaan.

‘We hebben significante resultaten in het oosten van ons land geboekt. Iedereen heeft gehoord wat er in Lyman gebeurt’, zei Zelenski in een videotoespraak. ‘Dit zijn stappen die veel voor ons betekenen’, voegde hij eraan toe, zonder verdere details te geven.

De pro-Russische separatistenleider Denis Poesjilin zei eerder vrijdag dat de situatie in Lyman ‘zorgelijk’ is geworden. Hij is bang de stad te verliezen aan de Oekraïense troepen, die de stad ‘gedeeltelijk omcirkeld’ hebben. Hij gaf toe de dorpen Dobrysheve en Jampil ‘niet meer volledig’ in handen te hebben.

De Russische president Vladimir Poetin maakte vrijdag bekend vier Oekraïense provincies tot Russisch gebied te verklaren en te annexeren. Het gaat om Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. De annexaties zijn door Oekraïne en zijn westerse bondgenoten verworpen en als illegaal bestempeld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.