Ratingbureau S&P negatiever over Turkse financiën

Nieuws
Kredietbeoordelaar S&P Global is negatiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Onder president Recep Tayyip Erdogan is de centrale bank vooral bezig de rentes laag te houden om de economie te laten groeien, terwijl de inflatie torenhoog is. Dit heeft voor een vrije val van de Turkse lira gezorgd.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 23:06
Afbeelding
beeld anp

S&P Global is bang dat dit beleid ongewijzigd blijft in de aanloop naar de parlementsverkiezingen volgend jaar, waardoor de financiële stabiliteit in het geding komt. Ze verlagen hun oordeel over de kredietwaardigheid van Turkije daarom van B+ naar B, wat betekent dat de financiën van het land kwetsbaar zijn. Schuldeisers lopen niet direct het gevaar dat ze hun geld niet krijgen, maar bij aanhoudende problemen dreigt Turkije zijn verplichtingen niet na te kunnen komen.

Ongeveer een jaar geleden begon de centrale bank van Turkije met renteverlagingen, terwijl de inflatie alleen toenam. Doorgaans verhogen centrale banken juist de rente om prijsstijgingen de dempen. Maar Erdogan hangt de onorthodoxe theorie aan dat juist hoge rentes de hoge inflatie veroorzaken. De inflatie is in Turkije inmiddels opgelopen tot 80 procent op jaarbasis.

De lira verloor in een jaar tijd de helft van zijn waarde ten opzichte van de dollar door het ongebruikelijke beleid. Wat ook niet hielp, waren signalen dat de centrale bank niet onafhankelijk van de politiek kon opereren. De lage koers van de Turkse munt is erg ongunstig voor een land dat veel zaken importeert. Daarnaast heeft de Turkse regering steeds meer leningen in dollars afgesloten, die nu duurder worden om af te lossen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.