Ratingbureau S&P negatiever over Turkse financiën

Nieuws
Kredietbeoordelaar S&P Global is negatiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Onder president Recep Tayyip Erdogan is de centrale bank vooral bezig de rentes laag te houden om de economie te laten groeien, terwijl de inflatie torenhoog is. Dit heeft voor een vrije val van de Turkse lira gezorgd.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 23:06
Afbeelding
beeld anp

S&P Global is bang dat dit beleid ongewijzigd blijft in de aanloop naar de parlementsverkiezingen volgend jaar, waardoor de financiële stabiliteit in het geding komt. Ze verlagen hun oordeel over de kredietwaardigheid van Turkije daarom van B+ naar B, wat betekent dat de financiën van het land kwetsbaar zijn. Schuldeisers lopen niet direct het gevaar dat ze hun geld niet krijgen, maar bij aanhoudende problemen dreigt Turkije zijn verplichtingen niet na te kunnen komen.

Ongeveer een jaar geleden begon de centrale bank van Turkije met renteverlagingen, terwijl de inflatie alleen toenam. Doorgaans verhogen centrale banken juist de rente om prijsstijgingen de dempen. Maar Erdogan hangt de onorthodoxe theorie aan dat juist hoge rentes de hoge inflatie veroorzaken. De inflatie is in Turkije inmiddels opgelopen tot 80 procent op jaarbasis.

De lira verloor in een jaar tijd de helft van zijn waarde ten opzichte van de dollar door het ongebruikelijke beleid. Wat ook niet hielp, waren signalen dat de centrale bank niet onafhankelijk van de politiek kon opereren. De lage koers van de Turkse munt is erg ongunstig voor een land dat veel zaken importeert. Daarnaast heeft de Turkse regering steeds meer leningen in dollars afgesloten, die nu duurder worden om af te lossen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

Afbeelding

Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.