Wall Street beleeft slechtste maand sinds maart 2020

Nieuws
De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag opnieuw met forse verliezen gesloten door de vrees voor een recessie. De brede graadmeter S&P 500 eindigde ruim 9 procent lager dan aan het begin van september. Dat is het grootste verlies in één maand sinds maart 2020, toen de coronapandemie het openbare leven en de economie wereldwijd op zijn kop zette.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 22:38
Afbeelding
beeld anp

De bekendste graadmeters speelden eerdere winsten op vrijdag kwijt. Beleggers reageerden op een stijging van een voor de Federal Reserve belangrijke indicator voor de inflatie. Die maakt het nog waarschijnlijker dat de koepel van centrale banken verder gaat met het agressief verhogen van de rente. Die hogere leenkosten kunnen voor economisch ontij zorgen.

De Dow-Jonesindex zakte 1,7 procent tot 28.725,51 punten. De S&P 500 verloor 1,5 procent tot 3585,62 punten en techbeurs Nasdaq zakte ook 1,5 procent tot 10.575,62 punten.

Nike

Eerder op de dag wisten de meeste Europese beurzen nog wel op winst te eindigen. Daarmee herstelden ze enigszins van de forse verliezen eerder deze week.

Nike werd in één handelssessie 12 procent minder waard. Het sportkledingmerk meldde dat de winstmarges in de drie maanden tot en met augustus onder druk stonden door hoge vervoerskosten en de grote overtollige voorraden die met korting moesten worden verkocht.

Carnival Cruise Line

Andere bedrijven in de sportkledingbranche gingen mee omlaag. Under Armour en Lululemon verloren tot bijna 10 procent en de in sneakers gespecialiseerde winkelketen Foot Locker verloor 4,8 procent.

Carnival Cruise Line was een andere opvallende verliezer. De rederij voor cruisevaarten waarschuwde voor een fors verlies in het vierde kwartaal als gevolg van de hoge brandstofkosten. Het bedrijf werd ruim 23 procent minder waard. Branchegenoten Royal Caribbean en Norwegian Cruise Lines zakten tot 18 procent.

United Airlines

Luchtvaartmaatschappij United Airlines (min 1,2 procent) trok de aandacht met de aankondiging niet meer vanaf de New Yorkse luchthaven John F. Kennedy Airport te vliegen. Het concern wilde meer landings- en vertrekrechten op het vliegveld maar kreeg die niet.

De euro was 0,9808 dollar waard, tegen 0,9792 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 79,66 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper, op 88,96 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.