Truss weigert oordeel over begroting eerder te publiceren

Nieuws
De Britse premier Liz Truss en minister van Financiën Kwasi Kwarteng weigeren onafhankelijke prognoses over hun begrotingsplannen eerder te delen dan 23 november. De bewindslieden veroorzaakten met hun vorige week bekendgemaakte plannen tumult op de financiële markten. Dat kwam deels doordat bij de zogeheten minibegroting een onafhankelijk oordeel van de rekenkamer Office for Budget Responsibility (OBR) ontbrak.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 20:18
Afbeelding
beeld anp

Kwarteng kondigde vorige week vrijdag belastingverlagingen aan van in totaal 45 miljard pond, waar voornamelijk de meest vermogende Britten van profiteren. Hoe hij die belastingverlaging wil bekostigen, is nog onduidelijk.

Een commissie in het Britse parlement drong er donderdag bij Kwarteng op aan om zijn begrotingsverklaring, waarin nieuwe prognoses van de begrotingswaakhond van het land zijn opgenomen, te vervroegen. Dat zou de financiële markten gerust kunnen stellen. Maar hoewel die doorrekening door de OBR op 7 oktober al beschikbaar is, wil het kabinet die informatie pas anderhalve maand later bekendmaken.

Het Britse pond bereikte maandag een historisch dieptepunt en staatsobligaties daalden zo snel in waarde dat de Bank of England moest ingrijpen. Zou de centrale bank niets hebben gedaan, dan zouden pensioenfondsen deels zijn ingestort.

Truss en Kwarteng hadden vrijdag een spoedberaad met de OBR. Ze lijken vooralsnog niet van plan om haar koers te wijzigen, ondanks de toenemende kritiek binnen en buiten haar eigen Conservatieve partij. Truss gelooft dat als vermogende Britten meer te besteden hebben, dit de economische groei aanjaagt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

Afbeelding

Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.