Straf oud-topman telecombedrijf om reeks zelfmoorden verlaagd

Nieuws
De veroordeling van de voormalige topman van het Franse telecomconcern Orange in verband met een reeks zelfmoorden onder het personeel blijft staan, maar zijn straf is verlaagd. Een lagere rechter veroordeelde topman Didier Lombard in 2019 tot een jaar celstraf en een boete van 15.000 euro wegens psychologische mishandeling. In hoger beroep werd de celstraf verlaagd naar een jaar voorwaardelijk.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 16:48
Afbeelding
beeld anp

Tientallen medewerkers van het bedrijf, dat destijds France Telecom heette, beroofden zich in 2008 en 2009 van het leven. Het bedrijf schrapte destijds 22.000 banen. Nabestaanden en vakbonden beschuldigden het concern van systematische psychologische mishandeling om van medewerkers af te komen.

Een andere toenmalige hoge leidinggevende bij het telecombedrijf, Louis-Pierre Wenès, kreeg in hoger beroep ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar opgelegd.

In 2019 veroordeelde de rechtbank ook Orange zelf wegens de psychologische schade die werknemers hadden opgelopen. Het bedrijf moest een boete van 75.000 euro betalen en ging in tegenstelling tot Lombard niet in beroep.

Lombard zou in 2006 tegen managers hebben gezegd dat hij personeelsleden weg wilde krijgen, ongeacht of ze ‘door het raam of de deur’ vertrekken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

Afbeelding

Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.