Rutte: gesprek met ‘onbeschoft’ FVD van Baudet is zinloos

Nieuws
Premier Mark Rutte voelt er weinig voor om in gesprek te gaan met Forum voor Democratie na recente acties van de partij, die volgens hem een ‘nieuw dieptepunt’ zijn. Een gesprek is ‘zinloos’, aldus de minister-president. ‘Het is allemaal van een onbeschoftheid en een beneden-alle-niveau-heid dat ik daar geen behoefte aan heb’, zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 16:32
Afbeelding
beeld anp

Hij refereerde niet alleen aan het verband dat partijleider Thierry Baudet in een debat legde tussen minister Sigrid Kaag en spionage, maar ook aan de bewerkte foto die een ander FVD-Kamerlid op Twitter zette, waardoor het lijkt dat twee andere ministers (Karien van Gennip en Ernst Kuipers) de nazivlag hijsen.

Van Gennip en Kuipers kondigden aan aangifte te doen tegen FVD’er Pepijn van Houwelingen. Rutte snapt die aangifte ‘volledig’ en steunt ‘wat zij nu juridisch doen’. Het is wel een persoonlijke aangifte, benadrukt hij. Het kabinet liep ook weg uit het ministersvak in de Tweede Kamer toen Baudet begon over het zogenaamde ‘spionnencollege’ waar Kaag een studie volgde. Of dit betekent dat het kabinet zich vaker uitspreekt tegen acties van Forum, wilde Rutte niet zeggen.

De premier laakte in zijn persconferentie ‘mensen, ook in de politiek, die zeggen dat we Poetin best een beetje zijn zin kunnen geven, en die ontkennen dat er problemen zijn’. Desgevraagd geeft hij toe dat hij daarmee onder meer doelt op Forum voor Democratie. ‘Ik denk dat het beter is om de waarheid volledig onder ogen te zien en daar naar te handelen’, zei Rutte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.

Afbeelding

Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

Afbeelding

Oprichter FTX kan slechts ‘speculeren’ over miljarden van klanten

De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, weet naar eigen zeggen niet precies waar miljarden dollars van klanten zijn gebleven.

Afbeelding

Man komt om door ongeval in Erp (Noord-Brabant)

Een 78-jarige man uit Veghel is in de nacht van zaterdag op zondag in het Noord-Brabantse Erp om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. De politie spreekt van een eenzijdig ongeval, wat betekent dat er geen anderen bij het ongeluk waren betrokken.

Afbeelding

Oliekartel OPEC en Rusland vergaderen over olieproductie

De olieproducerende landen van de OPEC en bondgenoten als Rusland houden zondag een belangrijke vergadering. Daar beslissen de landen vermoedelijk dat ze hun productie in januari niet extra willen gaan verlagen.