Aantal coronagevallen stijgt steeds sneller

Nieuws
Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus loopt steeds sneller op. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 15.408 positieve tests. Dat is het hoogste aantal sinds 8 augustus, bijna twee maanden geleden.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 15:59
Afbeelding
beeld anp

Vergeleken met een week eerder is het aantal nieuwe gevallen met 55,9 procent toegenomen. Dat is de snelste stijging op weekbasis sinds 22 juni.

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 3070 besmettingen aan het licht gekomen. Voor het eerst sinds 2 augustus waren er meer dan 3000 positieve tests in een dag tijd. Amsterdam telde in de afgelopen dag de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kregen 120 mensen te horen dat het virus bij hen is aangetroffen. Daarna volgen Rotterdam (98), Apeldoorn (64), Eindhoven (58) en Den Haag (48). In 22 gemeenten testte niemand positief.

Drukker in ziekenhuizen

Het reproductiegetal gaat ook omhoog. Dat cijfer geeft aan hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Het staat vrijdag op het hoogste niveau sinds 12 juni, namelijk 1,23. Dit betekent dat een gemiddelde groep van honderd mensen die het coronavirus bij zich dragen 123 anderen besmetten. Zij dragen het virus vervolgens over aan ongeveer 151 mensen, en zij steken op hun beurt zo’n 186 mensen aan. Bij elke stap groeit het aantal besmette mensen en stijgt de kans dat anderen besmet raken.

Doordat het aantal positieve tests stijgt, krijgen ook de ziekenhuizen het steeds drukker. Zij behandelen nu 696 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Dat zijn er bijna tweehonderd meer dan een week geleden. In de afgelopen dag zijn 129 nieuwe mensen met corona binnengekomen. Dat is de hoogste instroom sinds 26 juli. De cijfers maken geen onderscheid tussen mensen die zijn opgenomen vanwege hun coronaklachten, en mensen die andere kwalen hebben en toevallig ook besmet bleken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.

Afbeelding

Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

Afbeelding

Oprichter FTX kan slechts ‘speculeren’ over miljarden van klanten

De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, weet naar eigen zeggen niet precies waar miljarden dollars van klanten zijn gebleven.