EU zal annexatie bezet Oekraïens gebied ‘nooit erkennen’

Nieuws
De Europese Unie zal de inlijving van vier Oekraïense provincies door Rusland nooit erkennen. Rusland kan rekenen op extra EU-sancties, zeggen de leiders van de 27 EU-landen.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 15:45
Afbeelding
beeld anp

Cherson, Zaporizja, Donetsk, Loehansk en ook de Krim horen bij Oekraïne, stellen premier Mark Rutte en zijn 26 collega’s. Ze roepen de rest van de wereld op de ‘nepreferenda’ in de deels bezette gebieden en de officiële annexatie door de Russische president Vladimir Poetin ‘klip en klaar te verwerpen’. Poetin verklaarde vrijdag vier deels bezette Oekraïense provincies tot Russisch gebied en annexeerde al eerder het Oekraïense schiereiland de Krim.

Dat Rusland honderdduizenden extra mannen onder de wapenen brengt, dreigt met kernwapens en doet alsof het in Oekraïne Russisch grondgebied verdedigt, zal niets veranderen aan de vastberadenheid van de EU, stellen de EU-leiders. Ze beloven pal te staan voor Oekraïnes soevereiniteit en gezag over zijn grondgebied.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.

Afbeelding

Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

Afbeelding

Oprichter FTX kan slechts ‘speculeren’ over miljarden van klanten

De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, weet naar eigen zeggen niet precies waar miljarden dollars van klanten zijn gebleven.