Recessievrees blijft handel op beurzen domineren

Nieuws
De Europese aandelenbeurzen lijken de laatste handelsdag van het derde kwartaal vrijdag met kleine uitslagen te beginnen. De laatste tijd zakten graadmeters wereldwijd weg door de vrees voor een recessie. Dat komt onder andere door de stevige renteverhogingen die centrale banken wereldwijd doorvoeren.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 08:29 aangepast 09:24
Afbeelding
beeld anp

Beleggers zullen vrijdag met een schuin oog naar Brussel kijken. Daar onderhandelen ministers van Energie van het landenblok over maatregelen om de gestegen prijzen in toom te kunnen houden. Zo wordt gepraat over een extra belasting voor energiebedrijven die volop profiteren van de gestegen prijzen voor onder andere gas. Ook een plan voor een prijsplafond ligt op tafel.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte voorbeurs bekend dat de Nederlandse inflatie volgens de Europese meetmethode in september is opgelopen tot ruim 17 procent. Daarbij moet wel gezegd worden dat het CBS in de berekening uitgaat van het afsluiten van nieuwe energiecontracten. Dat maakt dat het cijfer wat hoger uitvalt dan de prijsstijging in werkelijkheid is.

Shell

Bij de bedrijven weet Shell de aandacht op zich gericht. Volgens milieugroeperingen negeert het olie- en gasconcern een eerder klimaatvonnis door nog volop in fossiele brandstoffen te investeren. In een rapport becijferen ze dat tien olie- en gasprojecten waarin Shell heeft besloten te investeren sinds het vonnis zullen leiden tot 325 miljoen ton extra CO2-uitstoot. Dat is ongeveer twee keer zoveel als de uitstoot van heel Nederland in een jaar tijd.

Chemiebedrijf Avantium maakte de komst van een nieuwe financieel directeur bekend. Boudwijn van Schaïk zal die functie per 1 januari volgend jaar gaan bekleden. Hij volgt Bart Welten op die om persoonlijke reden opstapt.

Boskalis

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis verdwijnt op termijn van de beurs. Het bedrijf wordt overgenomen door investeerder HAL. De twee hebben gezamenlijk een aanvraag gedaan voor de beëindiging van de beursnotering.

Parkeerbetalingsapp Ease2Pay kwam met halfjaarcijfers. Het bedrijf boekte meer omzet mede dankzij de overname van het transactieplatform voor oplaadpalen Involtum. Verder liep het verlies ook op.

Eurokoers

De euro was 0,9823 dollar waard, tegen 0,9781 bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 81,40 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 88,38 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.