Gespannen sfeer in aanloop naar verkiezingen Brazilië

Nieuws
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro en zijn linkse uitdager Luiz Inácio Lula da Silva hebben elkaar hard aangevallen tijdens het laatste debat voor de verkiezingen in hun land. Bolsonaro noemde oud-president Lula een ‘leugenaar’, ‘ex-gevangene’ en ‘bendeleider’. De linkse politicus zei daarop dat Bolsonaro ‘maar eens in de spiegel moet kijken naar wat binnen zijn eigen regering gebeurt’.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 08:25
Afbeelding
beeld anp

Miljoenen Brazilianen zagen het onrustige slotdebat in Rio de Janeiro op televisie. Zij mogen zondag naar de stembus om te besluiten of ze de 67-jarige Bolsonaro een tweede termijn willen geven als president. Zijn belangrijkste rivaal Lula (76) gaat ruim aan kop in de peilingen. Als hij straks meer dan de helft van de stemmen krijgt, is een tweede verkiezingsronde niet meer nodig. Anders moet op 30 oktober weer worden gestemd op de twee overgebleven kandidaten.

In aanloop naar de verkiezingen ontstond een gespannen sfeer in Brazilië. De rechtse president heeft zonder bewijs beweerd dat stemmachines kwetsbaar zijn voor fraude. Dat roept de vraag op hoe zijn aanhangers gaan reageren op een mogelijke nederlaag. In de Verenigde Staten ontstond eerder grote onrust toen president Donald Trump beweerde door fraude de presidentsverkiezing te hebben verloren.

Internationale belangstelling

Ook internationaal worden de uitspraken van Bolsonaro met bezorgdheid gevolgd. Tientallen Europarlementariërs stelden in een open brief dat het dagelijks bestuur van de EU goed in de gaten moet houden of Bolsonaro zich wel houdt aan democratische spelregels. Ze vinden dat de president het kiesstelsel in zijn land ondermijnt.

De Amerikaanse Senaat heeft een resolutie aangenomen waarin Brazilië wordt opgeroepen te garanderen dat verkiezingen vreedzaam en eerlijk verlopen. In de resolutie staat ook dat de Amerikaanse regering haar relatie met Brazilië moet heroverwegen als daar een regering op ondemocratische wijze aan de macht komt, bijvoorbeeld door een militaire staatsgreep.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ABN AMRO: economie veroorzaakt miljardenschade aan biodiversiteit

De productie en consumptie in Nederland veroorzaken voor bijna 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit. Deze schade wordt veroorzaakt door niet-duurzaam landgebruik, uitstoot van broeikasgassen en lucht- en watervervuiling.

Afbeelding

Media: Europees akkoord in zicht voor prijsplafond Russische olie

Een langverwacht akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd, is in zicht, melden bronnen aan persbureau Reuters.

Afbeelding

Negen aanhoudingen in Amsterdam na onrust om winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Daarbij zijn negen mensen aangehouden, onder wie vijf minderjarigen, laat de politie weten.

Afbeelding

CBS: bijna 7 procent kinderen groeit op met armoederisico

Van de 891.000 mensen uit een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, was vorig jaar bijna een kwart (209.000) een minderjarig kind. Dat betekent dat 6,6 procent van alle kinderen leeft met een armoederisico.

Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.