Gespannen sfeer in aanloop naar verkiezingen Brazilië

Nieuws
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro en zijn linkse uitdager Luiz Inácio Lula da Silva hebben elkaar hard aangevallen tijdens het laatste debat voor de verkiezingen in hun land. Bolsonaro noemde oud-president Lula een ‘leugenaar’, ‘ex-gevangene’ en ‘bendeleider’. De linkse politicus zei daarop dat Bolsonaro ‘maar eens in de spiegel moet kijken naar wat binnen zijn eigen regering gebeurt’.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 08:25
Afbeelding
beeld anp
anp

Miljoenen Brazilianen zagen het onrustige slotdebat in Rio de Janeiro op televisie. Zij mogen zondag naar de stembus om te besluiten of ze de 67-jarige Bolsonaro een tweede termijn willen geven als president. Zijn belangrijkste rivaal Lula (76) gaat ruim aan kop in de peilingen. Als hij straks meer dan de helft van de stemmen krijgt, is een tweede verkiezingsronde niet meer nodig. Anders moet op 30 oktober weer worden gestemd op de twee overgebleven kandidaten.

In aanloop naar de verkiezingen ontstond een gespannen sfeer in Brazilië. De rechtse president heeft zonder bewijs beweerd dat stemmachines kwetsbaar zijn voor fraude. Dat roept de vraag op hoe zijn aanhangers gaan reageren op een mogelijke nederlaag. In de Verenigde Staten ontstond eerder grote onrust toen president Donald Trump beweerde door fraude de presidentsverkiezing te hebben verloren.

Internationale belangstelling

Ook internationaal worden de uitspraken van Bolsonaro met bezorgdheid gevolgd. Tientallen Europarlementariërs stelden in een open brief dat het dagelijks bestuur van de EU goed in de gaten moet houden of Bolsonaro zich wel houdt aan democratische spelregels. Ze vinden dat de president het kiesstelsel in zijn land ondermijnt.

De Amerikaanse Senaat heeft een resolutie aangenomen waarin Brazilië wordt opgeroepen te garanderen dat verkiezingen vreedzaam en eerlijk verlopen. In de resolutie staat ook dat de Amerikaanse regering haar relatie met Brazilië moet heroverwegen als daar een regering op ondemocratische wijze aan de macht komt, bijvoorbeeld door een militaire staatsgreep.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.

Afbeelding

Biden houdt tweede State of the Union-toespraak

De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn tweede State of the Union-toespraak. In deze jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement blikt de president terug op het voorgaande jaar en maakt hij duidelijk wat zijn prioriteiten zijn voor de komende periode.

Afbeelding

Advocaten Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui aan het woord

Vorige week kwamen de aanklagers met hun strafeis tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, en op dinsdag is het de beurt aan hun advocaten. Zij houden dan hun pleidooien. Daarin vragen ze de rechters vermoedelijk om hun cliënten vrij te spreken.