Zonne-energie groeide flink in 2021, wel problemen met stroomnet

Nieuws
Vorig jaar groeide de totale energie uit zonnepanelen flink, blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO). De totale capaciteit groeide door de installatie van nieuwe panelen met ongeveer een derde. Hoewel RVO ook voor de komende jaren groei voorspelt, is de beperkte ‘ruimte’ op het elektriciteitsnet op steeds meer plekken een probleem voor de aanleg van nieuwe zonnepanelen.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 08:06
Afbeelding
beeld anp

Meer dan 9 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland was opgewekt door zonnepanelen. Energieminister Rob Jetten is blij, en spreekt van een ‘indrukwekkende groei’.

Zonnepanelen zetten de straling van de zon om in elektriciteit. Het is een hernieuwbare vorm van energie waarbij geen koolstofdioxide (CO2) vrijkomt. Zonne-energie is belangrijk voor het kabinet, dat de uitstoot van CO2 in 2030 het liefst met 60 procent wil verminderen ten opzichte van 1990 om opwarming van de aarde te beperken.

Subsidieregeling

Bijna twee derde van het vermogen uit nieuwe zonnepanelen komt door de subsidie voor duurzame energie (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie, of SDE). Ongeveer 60 procent van de zonnepanelen staat in grote installaties, meldt RVO. Ook als deze subsidie over enkele jaren mogelijk niet meer mag worden aangevraagd voor de installatie van zonnepanelen, zal de ‘zonmarkt’ alsnog doorgroeien, verwacht de Rijksdienst.

Wel ziet RVO sinds 2019 dat meer projecten waarvoor SDE is aangevraagd niet of niet volledig worden gerealiseerd. Dit komt deels doordat bijvoorbeeld een dakconstructie waarop zonnepanelen geïnstalleerd zouden worden, bij nader inzien niet geschikt is. Maar ook de drukte op het stroomnet zit vaak in de weg.

Beperkingen

Er zijn al langer problemen op het net: doordat er meer hernieuwbare energie is, kan soms niet alle elektriciteit getransporteerd worden door het elektriciteitsnet. Hoeveel elektriciteit er uiteindelijk door zonnepanelen kan worden opgewekt, ‘hangt af van de mate waarin er oplossingen worden gevonden voor knelpunten’, waaronder de beperkte netcapaciteit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..