EU-lidstaten bespreken extra winstbelasting energiebedrijven

Nieuws
De ministers van Energie van de Europese Unie komen later op vrijdag bijeen om te praten over een extra belasting voor energiebedrijven, die momenteel volop profiteren van de gestegen prijzen voor onder andere gas. Ook een plan voor een prijsplafond ligt op tafel. De ministers van de 27 landen bespreken onder andere de maatregelen die Brussel vorige week voorstelde om de stijging van de energieprijzen, die de inflatie tot recordhoogte stuwt en mogelijk een recessie veroorzaakt, in toom te houden.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 07:43
Afbeelding
beeld anp
anp

De maatregelen omvatten een heffing op de overwinsten voor fossiele energiebedrijven in 2022 of 2023, een heffing op de extra inkomsten die producenten van goedkope energie halen uit de stijgende elektriciteitskosten, en een verplichte verlaging van het elektriciteitsverbruik met 5 procent tijdens de piekuren. Diplomaten uit verschillende landen vertrouwen erop dat de ministers het pakket vrijdag zullen goedkeuren.

Verder zullen de ministers zich buigen over de volgende stap van de EU om de prijscrisis binnen de perken te houden. Volgens veel landen moet er een breed gasprijsplafond komen, terwijl andere landen, waaronder Nederland en Duitsland, tegen blijven. Volgens de tegenstanders wordt het bij het instellen van een plafond voor landen moeilijker om voorraden te verkrijgen op de groothandelsmarkt. Vooral omdat door een plafond niet geconcurreerd kan worden met kopers elders in de wereld.

Maximumprijs gas

Ook de Europese Commissie is kritisch. Als de EU een maximumprijsvoorstel voor gas goedkeurt, moet het blok ook ‘aanzienlijke financiële middelen’ vinden om ervoor te zorgen dat landen gas kunnen blijven kopen op de wereldmarkt, waar andere kopers bereid kunnen zijn om meer te betalen dan het EU-maximum, zo werd eerder gesteld. Het is nog niet bekend waar dit geld vandaan moet komen.

De EU-landen zijn het er niet over eens of een maximumgasprijs juist helpt bij het verlichten van de bevoorradingsproblemen nadat Rusland de gasleveringen aan de EU-landen heeft verminderd, of dat die dit juist belemmert.

200 miljard euro

De Duitse regering maakte eerder bekend maximaal 200 miljard euro uit te trekken om huishoudens en bedrijven te helpen met hun stijgende energierekening. Het land voert onder andere een prijsplafond voor gas in. Tegelijkertijd schrapt de coalitie van bondskanselier Olaf Scholz een omstreden heffing op gasverbruik. Duitsland zal extra geld moeten lenen om de nieuwe steunmaatregelen te bekostigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reddingsteams van overal ter wereld onderweg naar rampgebied

Vanuit alle delen van de wereld zijn reddingswerkers of hulpgoederen onderweg naar de regio in Turkije en Syrië waar al duizenden mensen zijn overleden na de zware aardbevingen maandag. Volgens de Turkse krant Sabah zijn vanaf de luchthaven van Istanbul dinsdagochtend 13.

Afbeelding

Onderzoek: zorgkosten stijgen komende jaren 'explosief'

De zorgkosten in verschillende sectoren zullen de komende jaren toenemen in Nederland, onder meer door gestegen personeels- en inkoopkosten. Dat meldt zorginkoopcoöperatie Intrakoop, die de financiën van 1500 zorginstellingen heeft onderzocht in opdracht van brancheorganisaties..

Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.