EU-lidstaten bespreken extra winstbelasting energiebedrijven

Nieuws
De ministers van Energie van de Europese Unie komen later op vrijdag bijeen om te praten over een extra belasting voor energiebedrijven, die momenteel volop profiteren van de gestegen prijzen voor onder andere gas. Ook een plan voor een prijsplafond ligt op tafel. De ministers van de 27 landen bespreken onder andere de maatregelen die Brussel vorige week voorstelde om de stijging van de energieprijzen, die de inflatie tot recordhoogte stuwt en mogelijk een recessie veroorzaakt, in toom te houden.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 07:43
Afbeelding
beeld anp

De maatregelen omvatten een heffing op de overwinsten voor fossiele energiebedrijven in 2022 of 2023, een heffing op de extra inkomsten die producenten van goedkope energie halen uit de stijgende elektriciteitskosten, en een verplichte verlaging van het elektriciteitsverbruik met 5 procent tijdens de piekuren. Diplomaten uit verschillende landen vertrouwen erop dat de ministers het pakket vrijdag zullen goedkeuren.

Verder zullen de ministers zich buigen over de volgende stap van de EU om de prijscrisis binnen de perken te houden. Volgens veel landen moet er een breed gasprijsplafond komen, terwijl andere landen, waaronder Nederland en Duitsland, tegen blijven. Volgens de tegenstanders wordt het bij het instellen van een plafond voor landen moeilijker om voorraden te verkrijgen op de groothandelsmarkt. Vooral omdat door een plafond niet geconcurreerd kan worden met kopers elders in de wereld.

Maximumprijs gas

Ook de Europese Commissie is kritisch. Als de EU een maximumprijsvoorstel voor gas goedkeurt, moet het blok ook ‘aanzienlijke financiële middelen’ vinden om ervoor te zorgen dat landen gas kunnen blijven kopen op de wereldmarkt, waar andere kopers bereid kunnen zijn om meer te betalen dan het EU-maximum, zo werd eerder gesteld. Het is nog niet bekend waar dit geld vandaan moet komen.

De EU-landen zijn het er niet over eens of een maximumgasprijs juist helpt bij het verlichten van de bevoorradingsproblemen nadat Rusland de gasleveringen aan de EU-landen heeft verminderd, of dat die dit juist belemmert.

200 miljard euro

De Duitse regering maakte eerder bekend maximaal 200 miljard euro uit te trekken om huishoudens en bedrijven te helpen met hun stijgende energierekening. Het land voert onder andere een prijsplafond voor gas in. Tegelijkertijd schrapt de coalitie van bondskanselier Olaf Scholz een omstreden heffing op gasverbruik. Duitsland zal extra geld moeten lenen om de nieuwe steunmaatregelen te bekostigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migranten vluchten na noodlanding uit vliegtuig in Barcelona

Na een noodlanding op de luchthaven van Barcelona zijn 28 migranten uit het vliegtuig ontsnapt. Het verkeersvliegtuig met 228 passagiers aan boord maakte een vlucht van Casablanca naar Istanbul.

Afbeelding

Taliban voeren eerste publieke executie uit sinds machtsovername

In Afghanistan is woensdag een man die was veroordeeld voor moord ter dood gebracht. Het was de eerste publieke executie sinds de Taliban vorig jaar de macht overnamen in het land.

Afbeelding

VVD en SP: verplichte les sociale advocatuur voor advocaat in spe

VVD en SP willen dat in de opleiding voor advocaten nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan de sociale advocatuur. In de beroepsopleiding moet dit een verplicht vak worden en voor dat vak moeten advocaat-stagiairs verplicht twee weken meelopen met een sociaal advocaat, stellen..

Afbeelding

NVWA doet onderzoek naar mishandelde varkens na beelden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoek doen naar mishandeling van varkens tijdens transport naar aanleiding van undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood. Dat bevestigt een woordvoerder van NVWA na een bericht van RTL Nieuws.

Afbeelding

OM verdenkt leerkracht Heusden nu ook van seks met minderjarige

In de zedenzaak tegen een 44-jarige leerkracht uit het Brabantse Heusden heeft het Openbaar Ministerie de aanklacht uitgebreid. Woensdag maakte het OM bekend dat hij seks heeft gehad met een minderjarig meisje buiten de regio met wie hij al langer contact had.

Afbeelding

Van der Burg blijft ondanks uitspraak bij beperkingen nareizigers

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) houdt vast aan de nareisbeperking voor familieleden van erkende vluchtelingen, waartoe het kabinet die eind augustus heeft besloten.