Afzetprijzen industrie bijna kwart hoger in augustus

Nieuws
De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in augustus bijna een kwart hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee bleef de toename van de afzetprijzen ‘ongekend groot’, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met een maand eerder pakte de prijsstijging wel iets minder fors uit.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 07:29
Afbeelding
beeld anp

Volgens de nieuwe cijfers lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in augustus gemiddeld 24,6 procent hoger dan in augustus 2021. In juli waren de prijzen 28 procent hoger dan een jaar eerder.

Net als bij de inflatiecijfers voor consumenten waarover het CBS vrijdag eveneens cijfers naar buiten bracht, zijn de prijsstijgingen vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. Volgens het statistiekbureau zorgt de oorlog in Oekraïne er al maanden voor dat de prijzen flink hoger liggen. En die prijsdruk komt bovenop de prijsstijgingen die eerder ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

Vooral in de aardolie-industrie en de chemie is het prijsniveau flink omhooggegaan. In de eerstgenoemde branche lag het prijsniveau zelfs bijna 82 procent hoger dan een jaar terug. Dat komt omdat de afzetprijzen daar nauw samenhangen met de olieprijzen, die flink zijn gestegen. Zo kostte een vat ruwe North Sea Brent-olie in augustus ruim 96 euro, goed voor een stijging op jaarbasis van ongeveer 61 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vakbonden ontevreden over cao-bod streekvervoerders

Vakbonden hebben teleurgesteld gereageerd op het nieuwste loonbod van werkgevers in het streekvervoer. Dat dienden de vervoersbedrijven die regionaal treinen en bussen laten rijden woensdag op de valreep in, vlak voordat er een ultimatum van FNV, CNV en VVMC verstreek.

Afbeelding

IATA: productie duurzamere vliegtuigbrandstof fors omhoog in 2023

De productie van duurzamere brandstoffen voor de luchtvaartindustrie zal volgend jaar sterk toenemen. Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA zal de productie van Sustainable Aviation Fuel (SAF) in 2023 minstens verdubbelen naar 200 miljoen liter vergeleken met dit..

Afbeelding

Oekraïne roept op tot boycot Russische cultuur

De Oekraïense cultuurminister Oleksandr Tkatsjenko roept op tot het boycotten van Russische cultuur. Het Kremlin gebruikt die cultuur om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigden, stelt hij in een opiniestuk voor de Britse krant The Guardian.

Afbeelding

Migranten vluchten na noodlanding uit vliegtuig in Barcelona

Na een noodlanding op de luchthaven van Barcelona zijn 28 migranten uit het vliegtuig ontsnapt. Het verkeersvliegtuig met 228 passagiers aan boord maakte een vlucht van Casablanca naar Istanbul.

Afbeelding

Taliban voeren eerste publieke executie uit sinds machtsovername

In Afghanistan is woensdag een man die was veroordeeld voor moord ter dood gebracht. Het was de eerste publieke executie sinds de Taliban vorig jaar de macht overnamen in het land.

Afbeelding

VVD en SP: verplichte les sociale advocatuur voor advocaat in spe

VVD en SP willen dat in de opleiding voor advocaten nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan de sociale advocatuur. In de beroepsopleiding moet dit een verplicht vak worden en voor dat vak moeten advocaat-stagiairs verplicht twee weken meelopen met een sociaal advocaat, stellen..