Toyota en Nintendo bij dalers op beurs Japan

Nieuws
Toyota was vrijdag een opvallende daler op de beurs in Tokio. Het autoconcern houdt ondanks kritiek vast aan zijn strategie voor elektrische voertuigen. Daarmee blijft het Japanse bedrijf ook inzetten op hybride modellen zoals de Prius. Volgens critici, waaronder milieubewegingen en investeerders, gaat de overgang naar elektrische rijden bij Toyota te langzaam.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 07:20
Afbeelding
beeld anp

Toyota is van plan de komende jaren ruwweg 70 miljard dollar te investeren in elektrische voertuigen. De helft daarvan is bestemd voor het ontwikkelen van batterijen. Investeerders gaven een duidelijk signaal af dat Toyota te weinig ambitie toont. Het aandeel verloor 4 procent. In het kielzog van Toyota verloren ook andere automakers als Nissan (min 6,2 procent), Mitsubishi (min 7,5 procent) en Mazda (min 8,5 procent) aan waarde.

Verder stond Nintendo bij de verliezers. De producent van spelcomputers en videogames voerde op donderdag het eerder aangekondigde plan van een aandelensplitsing door om de prijs voor een aandeel aantrekkelijker te maken voor nieuwe beleggers. De 10 staat tot 1 splitsing maakte ook dat een aandeel nog maar een tiende van zijn waarde hield. Op de laatste handelsdag van de week verloor Nintendo meer dan 4 procent.

New York, Seoul en Hongkong

De Nikkei-index in Japan verloor tussentijds 2,2 procent. Ook elders in Azië stonden minnen op de borden nadat de aandelenbeurzen in New York een dag eerder ook hard daalden. De Kospi in Seoul verloor 0,1 procent. Ook de Hang Seng in Hongkong (min 0,3 procent) stond tussentijds op verlies.

In Australië verloor de All Ordinaries 1,1 procent. De beurs in Shanghai zakte 0,2 procent. Beleggers in China reageerden op een toename van de bedrijvigheid in fabrieken in het land. Dat bleek tenminste uit officiële statistieken. De index van onderzoeksbureau Caixin/S&P Global liet wel een krimp zien.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.