Winkels zetten meer om door hogere prijzen

Nieuws
De omzet in de Nederlandse detailhandel is in augustus met 2 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat kwam vooral door hogere prijzen, want het verkoopvolume was 6 procent lager.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 07:14
Afbeelding
beeld anp

Bij zogeheten non-foodbedrijven daalde de gemiddelde omzet met 2,5 procent. Qua verkoopvolumes ging het om een daling van meer dan 8 procent. De daling was onder andere merkbaar bij kleding en schoenenwinkels. Ook de winkels in consumentenelektronica en witgoed, doe-het-zelfketens en meubelzaken zetten in augustus minder om.

Bij de levensmiddelenwinkels steeg de omzet gemiddeld met 7,7 procent. Ook hier werden in doorsnee minder producten gekocht, het volume daalde met 2,8 procent. Bij supermarkten steeg de omzet met 8,9 procent gemiddeld. Speciaalzaken, die in coronatijd nog volop profiteerden van onder andere de sluiting van de horeca, zagen hun omzet met gemiddeld 1,1 procent dalen.

Verder meldt het CBS dat de online-omzet van winkels met 0,4 procent is gedaald in vergelijking met augustus 2021. Bij voedingsmiddelen en drogisterijartikelen ging het nog wel om een stijging. Bij de overige deelbranches ging het om een daling.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.