ING: vertrouwen in woningmarkt verder omlaag

Nieuws
Het vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt gaat steeds verder omlaag, nu de huizenprijzen niet meer zo hard toenemen als voorheen. Dat merkt ING dat onderzoek heeft laten doen onder huizenbezitters, huurders en thuiswonenden die van plan zijn in de komende twee jaar een woning te kopen.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 07:00
Afbeelding
beeld anp

Volgens de bank denkt een steeds groter deel van de mensen dat de huizenprijzen zullen gaan afvlakken. Mede daarom is de graadmeter die de bank hanteert voor zijn Woonindex weer wat verslechterd.

In totaal zijn voor de peiling 1071 personen ondervraagd. ‘Je ziet in ons onderzoek duidelijk dat woningbezitters, vooral diegenen die willen verhuizen, zich zorgen maken over de toekomstige waarde van hun woning’, zegt Wim Flikweert, manager wonen bij ING.

Arbeidsmarktkrapte

Of die zorg terecht is valt volgens hem nog te bezien. De woningmarkt koelt wel wat af. Maar er zijn ook nog een paar belangrijke factoren die de woningmarkt stutten, geeft hij aan. ‘Bijvoorbeeld het grote woningtekort en de arbeidsmarktkrapte. En de afspraken in de cao’s laten de nominale inkomens stijgen. Een grote daling van de woningprijzen zie ik daarom nog niet zo snel gebeuren’, aldus Flikweert.

Onlangs bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de huizenprijzen in augustus al iets waren gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Vergeleken met een jaar terug waren huizen nog wel beduidend duurder, al was de prijstoename veel kleiner dan een paar maanden eerder.

Hypotheekrente

Dit laatste komt waarschijnlijk door het oplopen van de hypotheekrente. Daardoor is voor veel mensen het bedrag dat ze maximaal kunnen lenen afgenomen. Door de hoge inflatie vinden mensen het momenteel over het algemeen ook geen goede tijd voor grote aankopen, zoals de aanschaf van een huis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.