Viruswaarheid-vrienden getuigen bij strafzaak Willem Engel

Nieuws
De rechtbank in Rotterdam gaat vrijdag verder met de strafzaak tegen Willem Engel, die terechtstaat voor opruiing. Twee compagnons van Engel (45) komen naar de zitting voor een getuigenverhoor, evenals een vrouw die na een oproep van Engel ging ‘koffiedrinken’ bij de woning van burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 04:27
Afbeelding
beeld anp

Viruswaarheid-jurist Jeroen Pols wordt opgeroepen als getuige, omdat hij Engel adviseerde bij het schrijven van de vermeende opruiende tweets die nu onder een vergrootglas liggen. Een andere coryfee van Viruswaarheid, Mordechai Krispijn, mag getuigen over wat er is gebeurd tijdens manifestaties op 21 en 28 juni 2020 op het Malieveld, die waren verboden. Engel kwam toch op persoonlijke titel en nodigde via Twitter iedereen uit dat ook te gaan doen. Ruim vierhonderd mensen werden op die 21 juni gearresteerd, na het uitbreken van ongeregeldheden.

Eind vorig jaar werd een collectieve aangifte van initiatiefnemer Norbert Dikkeboom, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Het OM vervolgt de Rotterdammer vooralsnog alleen voor opruiing, bijvoorbeeld voor een tweet waarin hij mensen opriep medewerkers van prikbussen te fotograferen. En voor zijn oproep na het sluiten van een restaurant in Nijmegen door burgemeester Bruls. ‘Bruls begaat een misdrijf in zijn rol als minidictatortje. Wederom ambtsmisdrijf. Morgen koffie drinken bij de ambtswoning’, twitterde Engel.

Engel werd woensdag 16 maart op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen bij een stemlokaal in Rotterdam opgepakt wegens opruiing op sociale media. Hij zat twee weken in voorarrest en gaf kort na zijn vrijlating een interview dat op YouTube verscheen, waardoor hij nogmaals een paar dagen in de politiecel belandde.

De zitting is vanaf 09.30 uur via een livestream te volgen. De zaak tegen Engel wordt waarschijnlijk op 21 november inhoudelijk behandeld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..

Afbeelding

Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt.

Afbeelding

Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

Afbeelding

ILT start dit weekend met handhaven op misbruik slots Schiphol

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van vluchten op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.

Afbeelding

Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs.