Veiligheidsraad VN bijeen over lekken in Nord Stream 1 en 2

Nieuws
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen over de enorme schade die kennelijk met opzet is aangericht aan de twee gaspijpleidingen in de Oostzee die Russisch gas van Rusland naar Duitsland moeten brengen. Rusland heeft om het spoedberaad gevraagd.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 04:25
Afbeelding
beeld anp
anp

Moskou ontkent de beschuldigingen zelf achter de sabotage te zitten die heeft geleid tot het ontsnappen van het gas. Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden maar eens antwoord moet geven op de vraag of de Verenigde Staten op 25 en 26 september hun dreigementen hebben uitgevoerd ten aanzien van het project Nord Stream. De VS waren altijd sterk gekant tegen de aanleg van die gaspijpleidingen naar Duitsland. Begin februari zei president Joe Biden dat het afgelopen zou zijn met Nord Stream als Rusland Oekraïne binnenvalt.

Washington wijst elke betrokkenheid bij de sabotage van de hand. De Russische veiligheidsdienst FSB heeft de zaak in onderzoek en spreekt volgens persbureau Interfax van ‘internationaal terrorisme’. Nord Stream AG rapporteerde dinsdag ‘ongekende schade’ die een dag eerder was aangericht aan het buizennetwerk in de buurt van het Deense eiland Bornholm.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.

Afbeelding

Biden houdt tweede State of the Union-toespraak

De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn tweede State of the Union-toespraak. In deze jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement blikt de president terug op het voorgaande jaar en maakt hij duidelijk wat zijn prioriteiten zijn voor de komende periode.

Afbeelding

Advocaten Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui aan het woord

Vorige week kwamen de aanklagers met hun strafeis tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, en op dinsdag is het de beurt aan hun advocaten. Zij houden dan hun pleidooien. Daarin vragen ze de rechters vermoedelijk om hun cliënten vrij te spreken.

Afbeelding

WHO: dodental aardbevingen kan nog verachtvoudigen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat het dodental na de aardbevingen in Turkije en Syrië in de komende weken kan verachtvoudigen.

Afbeelding

Biden belooft Erdogan in telefoongesprek 'alle denkbare hulp'

De Amerikaanse president Joe Biden belooft zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan 'alle hulp' te sturen die nodig is om te herstellen van de verwoestende aardbevingen. De twee leiders spraken elkaar maandagavond (Nederlandse tijd) telefonisch.