Eerste zitting zaak-Mink K., oude rot in Nederlandse onderwereld

Nieuws
In de extra beveiligde zittingszaal in Rotterdam maakt de rechtbank vrijdag een begin met de strafzaak tegen Mink K. (61), die wordt verdacht van internationale cocaïnehandel. K., bijgenaamd De Denker, is al decennialang een bekende figuur in het criminele milieu en werkte in het verleden samen met kopstukken als Stanley Hillis en Jan Femer (beiden geliquideerd).
anp
vrijdag 30 september 2022 om 04:24
Afbeelding
beeld anp
anp

K. werd eind maart in Libanon opgepakt, samen met zijn schoonzoon. K. verbleef al jaren in dat land. Ruim tien jaar geleden werd hij er vervolgd en veroordeeld voor het bezit van 53 kilo cocaïne. In de huidige, Nederlandse zaak verdenkt het Openbaar Ministerie de beide mannen van betrokkenheid bij de import van honderden kilo’s cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Nederland, op basis van onderschepte pgp-berichten uit gekraakte cryptotelefoons. In de havens van Antwerpen en Rotterdam zijn partijen drugs onderschept die justitie aan K. linkt.

Het tweetal kon worden aangehouden door nauwe samenwerking van de Landelijke Recherche en de Libanese autoriteiten, zei het OM eerder. De mannen zijn in juni uitgeleverd aan Nederland en zitten sindsdien in voorarrest. Ook de zaak tegen de 41-jarige schoonzoon staat vrijdag op zitting, na die tegen K.

Mink K. deed in de jaren negentig van zich spreken in geruchtmakende zaken rond drugs- en vooral wapenhandel. Ook is hij lang verdacht geweest van de moord op de Alkmaarse drugshandelaar Jaap van der Heiden, die in 1993 met een aan zijn voordeur bevestigde bom werd opgeblazen. De rechtbank in Rotterdam sprak hem daarvan in 2007 vrij. Het OM tekende beroep aan, maar trok dat later in omdat er geen nieuw bruikbaar bewijs tegen K. kon worden gevonden.

De zittingen vrijdag zijn procedureel. De inhoudelijke behandeling van de zaken volgt pas later.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.