Eerste zitting zaak-Mink K., oude rot in Nederlandse onderwereld

Nieuws
In de extra beveiligde zittingszaal in Rotterdam maakt de rechtbank vrijdag een begin met de strafzaak tegen Mink K. (61), die wordt verdacht van internationale cocaïnehandel. K., bijgenaamd De Denker, is al decennialang een bekende figuur in het criminele milieu en werkte in het verleden samen met kopstukken als Stanley Hillis en Jan Femer (beiden geliquideerd).
anp
vrijdag 30 september 2022 om 04:24
Afbeelding
beeld anp

K. werd eind maart in Libanon opgepakt, samen met zijn schoonzoon. K. verbleef al jaren in dat land. Ruim tien jaar geleden werd hij er vervolgd en veroordeeld voor het bezit van 53 kilo cocaïne. In de huidige, Nederlandse zaak verdenkt het Openbaar Ministerie de beide mannen van betrokkenheid bij de import van honderden kilo’s cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Nederland, op basis van onderschepte pgp-berichten uit gekraakte cryptotelefoons. In de havens van Antwerpen en Rotterdam zijn partijen drugs onderschept die justitie aan K. linkt.

Het tweetal kon worden aangehouden door nauwe samenwerking van de Landelijke Recherche en de Libanese autoriteiten, zei het OM eerder. De mannen zijn in juni uitgeleverd aan Nederland en zitten sindsdien in voorarrest. Ook de zaak tegen de 41-jarige schoonzoon staat vrijdag op zitting, na die tegen K.

Mink K. deed in de jaren negentig van zich spreken in geruchtmakende zaken rond drugs- en vooral wapenhandel. Ook is hij lang verdacht geweest van de moord op de Alkmaarse drugshandelaar Jaap van der Heiden, die in 1993 met een aan zijn voordeur bevestigde bom werd opgeblazen. De rechtbank in Rotterdam sprak hem daarvan in 2007 vrij. Het OM tekende beroep aan, maar trok dat later in omdat er geen nieuw bruikbaar bewijs tegen K. kon worden gevonden.

De zittingen vrijdag zijn procedureel. De inhoudelijke behandeling van de zaken volgt pas later.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.