Bedreiger minister Van der Wal voor de rechter

Nieuws
De eigenaar van de vrachtwagen met daarop een suggestieve tekst met de naam van stikstofminister Christianne van der Wal, moet vrijdag voor de politierechter in Zutphen verschijnen. De 52-jarige verdachte uit Kootwijkerbroek wordt verdacht van bedreiging.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 04:18
Afbeelding
beeld anp

Op de achterkant van de vrachtwagen stonden de namen van Pim Fortuyn en Theo van Gogh met hun sterfdatum. Daaronder stonden de naam van de minister, een kruis en een vraagteken. Het voertuig was deze zomer te zien bij het grote boerenprotest in Stroe. Van der Wal deed aangifte van doodsbedreiging en opruiing tegen de eigenaar van de vrachtauto.

De verdachte had eerder al laten weten te zijn geschrokken van alle media-aandacht. Via zijn advocaat Jaap-Willem Roozemond zei hij dat het nooit zijn bedoeling was om te bedreigen of intimiderend over te komen of om de minister iets aan te doen.

Van der Wal is de laatste tijd geregeld bedreigd door boze boeren die het niet eens zijn met de stikstofplannen van het kabinet. Afgelopen juni stonden verschillende mensen bij haar huis. Een aantal van hen moest vorige week voor de politierechter in Zutphen komen. Zij zijn veroordeeld tot werkstraffen tot honderd uur en voorwaardelijke celstraffen tot een maand. ‘Het is onacceptabel dat je een politicus thuis op gaat zoeken met een grote groep. Dit is zuivere intimidatie’, aldus de rechter vorige week.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.

Afbeelding

Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.