Poetin maakt weg vrij voor annexatie Cherson en Zaporizja

Nieuws
De Russische president Vladimir Poetin heeft decreten ondertekend die de weg vrijmaken voor de formele annexatie door Rusland van de bezette Oekraïense regio’s Cherson en Zaporizja. In de door het Kremlin vrijgegeven decreten erkent Poetin de twee regio’s als onafhankelijke territoria. Dit is een tussenstap die nodig is voordat Poetin als verwacht vrijdag aankondigt dat de regio’s deel uitmaken van Rusland.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 02:20
Afbeelding
beeld anp

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft de Russische plannen donderdag krachtig veroordeeld. Hij zei dat de annexatie van de regio’s ‘geen juridische waarde heeft en dat ze verdient te worden veroordeeld’. Ook noemde hij de plannen in strijd met het internationaal recht en een ‘gevaarlijke escalatie’ van de oorlog in Oekraïne. ‘Dit mag niet worden geaccepteerd.’

Dinsdag maakten Russische officials de resultaten bekend van referenda in vier bezette regio’s in Oekraïne. Behalve Cherson en Zaporizja waren dit Loehansk en Donetsk. De inwoners van de regio’s zouden met overweldigende meerderheid hebben gestemd voor annexatie. ‘De referenda zijn voorbij. De resultaten zijn duidelijk. Welkom thuis, in Rusland’, zei vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad en voormalig president Dmitri Medvedev.

Meer dan 93 procent van de stemmers in Zaporizja sprak zich uit voor annexatie, in Cherson was dit 87 procent, aldus Russische officials. In februari heeft Rusland de zelfverklaarde republieken Loehansk en Donetsk al erkend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek: voedselverpakkingen afhaalzaken amper gerecycled

Voedselverpakkingen om mee te nemen worden nauwelijks gerecycled: zo’n 85 procent belandt in de verbrandingsoven, constateert Natuur & Milieu in een onderzoek.

Afbeelding

Ambulance gestolen in Utrecht, botst daarna tegen meerdere auto’s

In Utrecht heeft iemand woensdagavond een ambulance gestolen en is er vervolgens mee gebotst tegen meerdere auto’s. De politie, die de dader wist in te rekenen, bevestigt berichtgeving hierover door Hart van Nederland.

Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Peter Rehwinkel waarnemend burgemeester gemeente Voorne aan Zee

Peter Rehwinkel wordt per 1 januari waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee, meldt de provincie Zuid-Holland woensdag. De nieuwe gemeente wordt vanaf die datum gevormd door het samengaan van de huidige gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne.

Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Krant: Amerikaanse staat Indiana klaagt TikTok aan

De Amerikaanse staat Indiana sleept TikTok voor de rechter vanwege het overtreden van regels die de veiligheid van kinderen op sociale media moeten waarborgen, meldt de New York Times.