Lap grond voor teelt sojabonen verdubbelt in omvang

Nieuws
De lap grond in Nederland waarop sojabonen worden verbouwd is vorig jaar meer dan verdubbeld in omvang. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staat het gewas volop in de belangstelling omdat het goed kan dienen als grondstof voor vleesvervangers.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 02:14
Afbeelding
beeld anp
anp

Het oppervlak dat gebruikt wordt voor de teelt van sojabonen is met 185 hectare nog wel erg beperkt vergeleken met de grond voor andere eiwitrijke gewassen. Dan gaat het bijvoorbeeld ook om luzerne en veldbonen. Voor alle eiwitrijke gewassen bij elkaar was vorig jaar 9500 hectare gereserveerd, wat goed is voor ongeveer 0,5 procent van het totale Nederlandse landbouwareaal.

Sojabonen en lupinebonen worden in Nederland vooral verbouwd voor menselijke consumptie, terwijl de teelt van veldbonen en voedererwten zich richt op de productie van veevoer. In Europa zijn het vooral Italië, Frankrijk en Roemenië waar het meeste soja wordt verbouwd. Maar een groot deel van de soja die we hier eten komt nog steeds van buiten Europa.

De Europese Unie streeft ernaar de afhankelijkheid van ingevoerde soja te verkleinen door onder andere zelf meer sojabonen te gaan verbouwen. Vorig jaar was er op dit vlak alleen weinig vordering. In de EU als geheel is de grondoppervlak voor de sojabonenteelt nauwelijks gewijzigd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.

Afbeelding

Biden houdt tweede State of the Union-toespraak

De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn tweede State of the Union-toespraak. In deze jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement blikt de president terug op het voorgaande jaar en maakt hij duidelijk wat zijn prioriteiten zijn voor de komende periode.

Afbeelding

Advocaten Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui aan het woord

Vorige week kwamen de aanklagers met hun strafeis tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, en op dinsdag is het de beurt aan hun advocaten. Zij houden dan hun pleidooien. Daarin vragen ze de rechters vermoedelijk om hun cliënten vrij te spreken.