Lap grond voor teelt sojabonen verdubbelt in omvang

Nieuws
De lap grond in Nederland waarop sojabonen worden verbouwd is vorig jaar meer dan verdubbeld in omvang. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staat het gewas volop in de belangstelling omdat het goed kan dienen als grondstof voor vleesvervangers.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 02:14
Afbeelding
beeld anp

Het oppervlak dat gebruikt wordt voor de teelt van sojabonen is met 185 hectare nog wel erg beperkt vergeleken met de grond voor andere eiwitrijke gewassen. Dan gaat het bijvoorbeeld ook om luzerne en veldbonen. Voor alle eiwitrijke gewassen bij elkaar was vorig jaar 9500 hectare gereserveerd, wat goed is voor ongeveer 0,5 procent van het totale Nederlandse landbouwareaal.

Sojabonen en lupinebonen worden in Nederland vooral verbouwd voor menselijke consumptie, terwijl de teelt van veldbonen en voedererwten zich richt op de productie van veevoer. In Europa zijn het vooral Italië, Frankrijk en Roemenië waar het meeste soja wordt verbouwd. Maar een groot deel van de soja die we hier eten komt nog steeds van buiten Europa.

De Europese Unie streeft ernaar de afhankelijkheid van ingevoerde soja te verkleinen door onder andere zelf meer sojabonen te gaan verbouwen. Vorig jaar was er op dit vlak alleen weinig vordering. In de EU als geheel is de grondoppervlak voor de sojabonenteelt nauwelijks gewijzigd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Krant: Amerikaanse staat Indiana klaagt TikTok aan

De Amerikaanse staat Indiana sleept TikTok voor de rechter vanwege het overtreden van regels die de veiligheid van kinderen op sociale media moeten waarborgen, meldt de New York Times.

Afbeelding

Tesla bij grootste verliezers op afwachtend Wall Street

Tesla heeft woensdag ingeleverd op een twijfelend Wall Street. Nu de Chinese overheid de coronamaatregelen in het land heeft versoepeld, probeert de fabrikant van elektrische auto’s steviger voet aan de grond te krijgen in China.

Afbeelding

EW: gastgezin ontheemde Oekraïners ‘Nederlander van het Jaar’

‘Het gastgezin dat ontheemden uit Oekraïne opving’ is door Elsevier Weekblad (EW) uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2022, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Afbeelding

Commissie die minister over nieuwe notarissen adviseert stapt op

Een commissie die minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) adviseert over kandidaat-notarissen, is in november opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van Weerwinds ministerie bevestigd na een bericht van NRC.

Afbeelding

Kamer blijft sceptisch over reorganisatie bij Landelijke Eenheid

De Tweede Kamer is en blijft sceptisch over de plannen voor een ingrijpende reorganisatie van de Landelijke Eenheid, het grootste onderdeel van de politie.

Afbeelding

Koning kijkt vrijdag niet naar Oranje vanwege feestje Amalia

Koning Willem-Alexander en zijn gezin kijken vrijdagavond niet naar de kwartfinale van het WK in Qatar waarin het Nederlands elftal tegen Argentinië speelt. Dat heeft hij woensdag laten weten in een kort gesprek met Shownieuws.