Lap grond voor teelt sojabonen verdubbelt in omvang

Nieuws
De lap grond in Nederland waarop sojabonen worden verbouwd is vorig jaar meer dan verdubbeld in omvang. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staat het gewas volop in de belangstelling omdat het goed kan dienen als grondstof voor vleesvervangers.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 02:14
Afbeelding
beeld anp

Het oppervlak dat gebruikt wordt voor de teelt van sojabonen is met 185 hectare nog wel erg beperkt vergeleken met de grond voor andere eiwitrijke gewassen. Dan gaat het bijvoorbeeld ook om luzerne en veldbonen. Voor alle eiwitrijke gewassen bij elkaar was vorig jaar 9500 hectare gereserveerd, wat goed is voor ongeveer 0,5 procent van het totale Nederlandse landbouwareaal.

Sojabonen en lupinebonen worden in Nederland vooral verbouwd voor menselijke consumptie, terwijl de teelt van veldbonen en voedererwten zich richt op de productie van veevoer. In Europa zijn het vooral Italië, Frankrijk en Roemenië waar het meeste soja wordt verbouwd. Maar een groot deel van de soja die we hier eten komt nog steeds van buiten Europa.

De Europese Unie streeft ernaar de afhankelijkheid van ingevoerde soja te verkleinen door onder andere zelf meer sojabonen te gaan verbouwen. Vorig jaar was er op dit vlak alleen weinig vordering. In de EU als geheel is de grondoppervlak voor de sojabonenteelt nauwelijks gewijzigd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.