Milieuorganisaties: Shell negeert klimaatvonnis met investeringen

Nieuws
Hoewel Shell door de rechter is veroordeeld tot ambitieuzer klimaatbeleid, investeert het bedrijf nog volop in fossiele brandstoffen. Oil Change International en Milieudefensie stellen dat het bedrijf daarmee ‘het klimaatvonnis negeert’. In een rapport becijferen ze dat tien olie- en gasprojecten waarin Shell heeft besloten te investeren sinds het vonnis zullen leiden tot 325 miljoen ton extra CO2-uitstoot. Dat is ongeveer twee keer zoveel als de uitstoot van heel Nederland in een jaar tijd.
anp
vrijdag 30 september 2022 om 02:11
Afbeelding
beeld anp
anp

Campagneleider Nine de Pater van Milieudefensie noemt het in een verklaring ‘onvoorstelbaar dat Shell willens en wetens mensenlevens zo in gevaar blijft brengen’. Ze verwijst naar ernstige gevolgen van klimaatverandering, zoals de extreme droogte in Europa van afgelopen zomer, overstromingen in Pakistan en intense hittegolven in India.

Shell werpt de conclusies verre van zich. Het concern stelt dat het juist ‘een leidende rol in de energietransitie’ wil spelen. ‘Milieudefensie schetst een verkeerd beeld’, vindt het bedrijf, dat zichzelf ten doel heeft gesteld om in 2050 netto geen broeikasgassen meer uit te stoten. Om dat doel te bereiken, wil het een oplopend bedrag in duurzame energie investeren.

De rechtbank in Den Haag bepaalde in mei vorig jaar dat Shell de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch moet verminderen. In 2030 moet die uitstoot zeker 45 procent zijn afgenomen. Dat geldt zowel voor de eigen activiteiten van het bedrijf als voor de indirecte CO2-uitstoot die voortkomt uit het gebruik van de brandstoffen die Shell verkoopt. Op dat laatste punt is de uitspraak wel iets zachter, want daar gaat het om een inspanningsverplichting. De zaak was aangespannen door Milieudefensie.

In het rapport schrijven de milieuorganisaties dat Shell op nog eens 750 plaatsen wereldwijd over olie- en gasreserves beschikt. Als het die allemaal in ontwikkeling brengt, zal dat volgens de opstellers van het rapport leiden tot nog eens 4,3 miljard ton CO2-uitstoot. ‘Als dit rapport iets duidelijk maakt is het dat Shell geen enkele intentie heeft de uitspraak van de rechter serieus te nemen’, stelt De Pater. Volgens haar moet bij het bedrijf ‘het roer echt rigoureus om als we de klimaatcrisis willen stoppen’.

Shell vindt zelf dat het op de goede weg is, bijvoorbeeld doordat het de emissies waar het directe controle over heeft sinds 2016 met 18 procent heeft verminderd. De uitstoot van de brandstoffen die Shell verkoopt is veel minder gedaald. De ‘koolstofintensiteit’ waarin het bedrijf dit uitdrukt, nam af met 2 tot 3 procent.

Het gerechtshof moet zich overigens nog buigen over het hoger beroep dat Shell heeft aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reddingsteams van overal ter wereld onderweg naar rampgebied

Vanuit alle delen van de wereld zijn reddingswerkers of hulpgoederen onderweg naar de regio in Turkije en Syrië waar al duizenden mensen zijn overleden na de zware aardbevingen maandag. Volgens de Turkse krant Sabah zijn vanaf de luchthaven van Istanbul dinsdagochtend 13.

Afbeelding

Onderzoek: zorgkosten stijgen komende jaren 'explosief'

De zorgkosten in verschillende sectoren zullen de komende jaren toenemen in Nederland, onder meer door gestegen personeels- en inkoopkosten. Dat meldt zorginkoopcoöperatie Intrakoop, die de financiën van 1500 zorginstellingen heeft onderzocht in opdracht van brancheorganisaties..

Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.