Nike voelt hogere vervoerskosten en kortingsacties in resultaten

Nieuws
Sportkledingmerk Nike heeft de afgelopen zomer te kampen gehad met fors opgelopen vervoerskosten. Tegelijkertijd moest het bedrijf grotere delen van zijn collecties tegen kortingen verkopen, wat tot een fors lagere winst heeft geleid.
anp
donderdag 29 september 2022 om 23:02
Afbeelding
beeld anp

In de drie maanden tot en met augustus boekte Nike een nettowinst van 1,5 miljard dollar, 22 procent minder dan een jaar eerder. Het Amerikaanse kledingmerk slaagde er in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar wel in een 4 procent hogere omzet te boeken. Daarbij had het bedrijf last van de sterke dollar. Zonder wisselkoerseffecten zouden de opbrengsten 10 procent zijn gestegen.

Vervoerskosten zijn al langer hoog, doordat internationale logistieke ketens door na-ijleffecten van de coronapandemie verstoord zijn. Daarnaast zijn brandstoffen door de Russische inval in Oekraïne duurder geworden. Dat zet de winstmarges van Nike aardig onder druk, blijkt uit het nieuwe kwartaalbericht.

Behalve van hogere kosten voor vracht, had Nike in China ook last van de strenge coronalockdowns in grote steden. In de voor het merk belangrijke markt daalde de omzet met 16 procent. In Noord-Amerika zag Nike zich gedwongen kleding en sportschoenen flink af te prijzen om overtollige voorraden weg te werken, wat de winstgevendheid ook onder druk zette.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vakbonden ontevreden over cao-bod streekvervoerders

Vakbonden hebben teleurgesteld gereageerd op het nieuwste loonbod van werkgevers in het streekvervoer. Dat dienden de vervoersbedrijven die regionaal treinen en bussen laten rijden woensdag op de valreep in, vlak voordat er een ultimatum van FNV, CNV en VVMC verstreek.

Afbeelding

IATA: productie duurzamere vliegtuigbrandstof fors omhoog in 2023

De productie van duurzamere brandstoffen voor de luchtvaartindustrie zal volgend jaar sterk toenemen. Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA zal de productie van Sustainable Aviation Fuel (SAF) in 2023 minstens verdubbelen naar 200 miljoen liter vergeleken met dit..

Afbeelding

Oekraïne roept op tot boycot Russische cultuur

De Oekraïense cultuurminister Oleksandr Tkatsjenko roept op tot het boycotten van Russische cultuur. Het Kremlin gebruikt die cultuur om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigden, stelt hij in een opiniestuk voor de Britse krant The Guardian.

Afbeelding

Migranten vluchten na noodlanding uit vliegtuig in Barcelona

Na een noodlanding op de luchthaven van Barcelona zijn 28 migranten uit het vliegtuig ontsnapt. Het verkeersvliegtuig met 228 passagiers aan boord maakte een vlucht van Casablanca naar Istanbul.

Afbeelding

Taliban voeren eerste publieke executie uit sinds machtsovername

In Afghanistan is woensdag een man die was veroordeeld voor moord ter dood gebracht. Het was de eerste publieke executie sinds de Taliban vorig jaar de macht overnamen in het land.

Afbeelding

VVD en SP: verplichte les sociale advocatuur voor advocaat in spe

VVD en SP willen dat in de opleiding voor advocaten nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan de sociale advocatuur. In de beroepsopleiding moet dit een verplicht vak worden en voor dat vak moeten advocaat-stagiairs verplicht twee weken meelopen met een sociaal advocaat, stellen..