Nike voelt hogere vervoerskosten en kortingsacties in resultaten

Nieuws
Sportkledingmerk Nike heeft de afgelopen zomer te kampen gehad met fors opgelopen vervoerskosten. Tegelijkertijd moest het bedrijf grotere delen van zijn collecties tegen kortingen verkopen, wat tot een fors lagere winst heeft geleid.
anp
donderdag 29 september 2022 om 23:02
Afbeelding
beeld anp

In de drie maanden tot en met augustus boekte Nike een nettowinst van 1,5 miljard dollar, 22 procent minder dan een jaar eerder. Het Amerikaanse kledingmerk slaagde er in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar wel in een 4 procent hogere omzet te boeken. Daarbij had het bedrijf last van de sterke dollar. Zonder wisselkoerseffecten zouden de opbrengsten 10 procent zijn gestegen.

Vervoerskosten zijn al langer hoog, doordat internationale logistieke ketens door na-ijleffecten van de coronapandemie verstoord zijn. Daarnaast zijn brandstoffen door de Russische inval in Oekraïne duurder geworden. Dat zet de winstmarges van Nike aardig onder druk, blijkt uit het nieuwe kwartaalbericht.

Behalve van hogere kosten voor vracht, had Nike in China ook last van de strenge coronalockdowns in grote steden. In de voor het merk belangrijke markt daalde de omzet met 16 procent. In Noord-Amerika zag Nike zich gedwongen kleding en sportschoenen flink af te prijzen om overtollige voorraden weg te werken, wat de winstgevendheid ook onder druk zette.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Krant: Amerikaanse staat Indiana klaagt TikTok aan

De Amerikaanse staat Indiana sleept TikTok voor de rechter vanwege het overtreden van regels die de veiligheid van kinderen op sociale media moeten waarborgen, meldt de New York Times.

Afbeelding

Tesla bij grootste verliezers op afwachtend Wall Street

Tesla heeft woensdag ingeleverd op een twijfelend Wall Street. Nu de Chinese overheid de coronamaatregelen in het land heeft versoepeld, probeert de fabrikant van elektrische auto’s steviger voet aan de grond te krijgen in China.

Afbeelding

EW: gastgezin ontheemde Oekraïners ‘Nederlander van het Jaar’

‘Het gastgezin dat ontheemden uit Oekraïne opving’ is door Elsevier Weekblad (EW) uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2022, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Afbeelding

Commissie die minister over nieuwe notarissen adviseert stapt op

Een commissie die minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) adviseert over kandidaat-notarissen, is in november opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van Weerwinds ministerie bevestigd na een bericht van NRC.

Afbeelding

Kamer blijft sceptisch over reorganisatie bij Landelijke Eenheid

De Tweede Kamer is en blijft sceptisch over de plannen voor een ingrijpende reorganisatie van de Landelijke Eenheid, het grootste onderdeel van de politie.

Afbeelding

Koning kijkt vrijdag niet naar Oranje vanwege feestje Amalia

Koning Willem-Alexander en zijn gezin kijken vrijdagavond niet naar de kwartfinale van het WK in Qatar waarin het Nederlands elftal tegen Argentinië speelt. Dat heeft hij woensdag laten weten in een kort gesprek met Shownieuws.