Meer integriteitsschendingen bij tbs-instelling Oostvaarderskliniek

Nieuws
Er zijn recent in korte tijd meer ‘zeer ernstige’ integriteitsschendingen gemeld bij tbs-instelling Oostvaarderskliniek in Almere. Er komt extern onderzoek en de kliniek moet gaan rapporteren aan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), laat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer weten.
anp
donderdag 29 september 2022 om 22:54
Afbeelding
beeld anp

Er kwam al naar buiten dat een medewerker is ontslagen die een patiënte van de kliniek gedwongen zou hebben tot seksuele handelingen. Weerwind meldt nu dat deze maand ook een leidinggevende op non-actief is gesteld ‘vanwege signalen over grensoverschrijdend gedrag richting verschillende medewerkers’. Verder is een medewerker ontslagen vanwege een seksuele relatie met een tbs-gestelde. Ook een stagiair moest vertrekken omdat die een relatie was begonnen met een tbs-gestelde.

De stappen die tot dusver zijn genomen zijn onvoldoende, schrijft de minister. ‘Daarom heeft DJI de kliniek gevraagd een plan van aanpak op te stellen hoe - in de volle breedte van de kliniek - te komen tot een veilig leef- en werkklimaat, waaronder integriteit en omgangsvormen, en hoe daar het gesprek over aan te gaan.’ Bij het externe onderzoek zal ook de Inspectie Justitie en Veiligheid betrokken worden.

Woensdag werd bekend dat de algemeen directeur van de kliniek opstapt. Hij heeft volgens de bewindsman om ‘persoonlijke redenen zijn functie neergelegd’. De afgelopen jaren waren er ook al verscheidene incidenten in de kliniek.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ambulance gestolen in Utrecht, botst daarna tegen meerdere auto’s

In Utrecht heeft iemand woensdagavond een ambulance gestolen en is er vervolgens mee gebotst tegen meerdere auto’s. De politie, die de dader wist in te rekenen, bevestigt berichtgeving hierover door Hart van Nederland.

Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Peter Rehwinkel waarnemend burgemeester gemeente Voorne aan Zee

Peter Rehwinkel wordt per 1 januari waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee, meldt de provincie Zuid-Holland woensdag. De nieuwe gemeente wordt vanaf die datum gevormd door het samengaan van de huidige gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne.

Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Krant: Amerikaanse staat Indiana klaagt TikTok aan

De Amerikaanse staat Indiana sleept TikTok voor de rechter vanwege het overtreden van regels die de veiligheid van kinderen op sociale media moeten waarborgen, meldt de New York Times.

Afbeelding

Tesla bij grootste verliezers op afwachtend Wall Street

Tesla heeft woensdag ingeleverd op een twijfelend Wall Street. Nu de Chinese overheid de coronamaatregelen in het land heeft versoepeld, probeert de fabrikant van elektrische auto’s steviger voet aan de grond te krijgen in China.