Meer integriteitsschendingen bij tbs-instelling Oostvaarderskliniek

Nieuws
Er zijn recent in korte tijd meer ‘zeer ernstige’ integriteitsschendingen gemeld bij tbs-instelling Oostvaarderskliniek in Almere. Er komt extern onderzoek en de kliniek moet gaan rapporteren aan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), laat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer weten.
anp
donderdag 29 september 2022 om 22:54
Afbeelding
beeld anp
anp

Er kwam al naar buiten dat een medewerker is ontslagen die een patiënte van de kliniek gedwongen zou hebben tot seksuele handelingen. Weerwind meldt nu dat deze maand ook een leidinggevende op non-actief is gesteld ‘vanwege signalen over grensoverschrijdend gedrag richting verschillende medewerkers’. Verder is een medewerker ontslagen vanwege een seksuele relatie met een tbs-gestelde. Ook een stagiair moest vertrekken omdat die een relatie was begonnen met een tbs-gestelde.

De stappen die tot dusver zijn genomen zijn onvoldoende, schrijft de minister. ‘Daarom heeft DJI de kliniek gevraagd een plan van aanpak op te stellen hoe - in de volle breedte van de kliniek - te komen tot een veilig leef- en werkklimaat, waaronder integriteit en omgangsvormen, en hoe daar het gesprek over aan te gaan.’ Bij het externe onderzoek zal ook de Inspectie Justitie en Veiligheid betrokken worden.

Woensdag werd bekend dat de algemeen directeur van de kliniek opstapt. Hij heeft volgens de bewindsman om ‘persoonlijke redenen zijn functie neergelegd’. De afgelopen jaren waren er ook al verscheidene incidenten in de kliniek.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reddingsteams van overal ter wereld onderweg naar rampgebied

Vanuit alle delen van de wereld zijn reddingswerkers of hulpgoederen onderweg naar de regio in Turkije en Syrië waar al duizenden mensen zijn overleden na de zware aardbevingen maandag. Volgens de Turkse krant Sabah zijn vanaf de luchthaven van Istanbul dinsdagochtend 13.

Afbeelding

Onderzoek: zorgkosten stijgen komende jaren 'explosief'

De zorgkosten in verschillende sectoren zullen de komende jaren toenemen in Nederland, onder meer door gestegen personeels- en inkoopkosten. Dat meldt zorginkoopcoöperatie Intrakoop, die de financiën van 1500 zorginstellingen heeft onderzocht in opdracht van brancheorganisaties..

Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.