Techaandelen onder druk op negatief Wall Street

Nieuws
De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met forse verliezen de handel uit gegaan. Zorgen over een mogelijke recessie als gevolg van renteverhogingen hadden opnieuw de overhand. Dat drukte onder andere op de waarde van grote techbedrijven, waardoor de Nasdaq richting zijn laagste stand van 2022 bewoog.
anp
donderdag 29 september 2022 om 22:33
Afbeelding
beeld anp

De Dow-Jonesindex eindigde 1,5 procent lager op 29.225,61 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 2,1 procent tot 3640,47 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 2,8 procent tot 10.737,51 punten. Dat is dicht bij het dieptepunt van 2022 dat in juni werd aangetikt. Woensdag lieten de hoofdindices nog winsten tot 2,1 procent optekenen.

Beleggers verwerkten nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal uitkeringsaanvragen viel afgelopen week veel lager uit dan economen in doorsnee hadden verwacht, wat erop wijst dat de arbeidsmarkt nog altijd krap is. Dat geeft de Federal Reserve ruimte om door te gaan met het opvoeren van de rentes.

Tesla

Webwinkelconcern Amazon en softwarebedrijf Microsoft verloren 2,7 procent en elektrische-autobouwer Tesla ging bijna 7 procent onderuit. Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, verloor 3,8 procent aan waarde na nieuws over kostenbesparingen. Topman Mark Zuckerberg heeft personeel ingelicht dat er voorlopig geen nieuwe medewerkers worden aangenomen en sommige afdelingen met reorganisaties te maken krijgen.

Apple ging net geen 5 procent omlaag door een adviesverlaging van Bank of America. Analisten wezen op de risico’s voor Apple door een zwakkere consumentenvraag. Woensdag verloor Apple ook al terrein na een bericht van persbureau Bloomberg dat het techconcern afziet van eerdere plannen om de productie te verhogen van zijn nieuwste model iPhone.

Orkaan Ian

Verder hadden bedrijven last van verstoringen door de krachtige orkaan Ian die Florida hard heeft getroffen. Disney kondigde eerder op de dag aan pretparken te sluiten in Florida wegens orkaan Ian. Vrijdag gaan de parken gefaseerd open. Het aandeel daalde 2 procent.

Vliegtuigbouwer Boeing had ook last van de orkaan en sloot een fabriek in South-Carolina. Het aandeel sloot 6 procent lager.

De euro was 0,9802 dollar waard, tegen 0,9781 bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 81,47 dollar. Brentolie werd ook 0,8 procent goedkoper, op 88,57 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek: voedselverpakkingen afhaalzaken amper gerecycled

Voedselverpakkingen om mee te nemen worden nauwelijks gerecycled: zo’n 85 procent belandt in de verbrandingsoven, constateert Natuur & Milieu in een onderzoek.

Afbeelding

Ambulance gestolen in Utrecht, botst daarna tegen meerdere auto’s

In Utrecht heeft iemand woensdagavond een ambulance gestolen en is er vervolgens mee gebotst tegen meerdere auto’s. De politie, die de dader wist in te rekenen, bevestigt berichtgeving hierover door Hart van Nederland.

Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Peter Rehwinkel waarnemend burgemeester gemeente Voorne aan Zee

Peter Rehwinkel wordt per 1 januari waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee, meldt de provincie Zuid-Holland woensdag. De nieuwe gemeente wordt vanaf die datum gevormd door het samengaan van de huidige gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne.

Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Krant: Amerikaanse staat Indiana klaagt TikTok aan

De Amerikaanse staat Indiana sleept TikTok voor de rechter vanwege het overtreden van regels die de veiligheid van kinderen op sociale media moeten waarborgen, meldt de New York Times.