Vijlbrief hint op 'lossere' afhandeling bevingsschade Groningen

Nieuws
Het kabinet overweegt een "veel losser model" te onderzoeken om schade aan huizen als gevolg van de aardbevingen in Groningen af te handelen. Dat zegt Hans Vijlbrief (Mijnbouw) in de Tweede Kamer.
anp
donderdag 29 september 2022 om 20:22
Afbeelding
beeld anp
anp

Vijlbrief denkt bijvoorbeeld aan een vooraf besloten vergoedingsbedrag, of "een systeem zoals verzekeraars: we geloven u totdat we u niet geloven". Maar het kabinet wil de alternatieven op een rij zetten. "Ik denk dat het wijs is om dat te gaan onderzoeken", aldus de bewindsman. Hij komt hier in januari volgend jaar waarschijnlijk op terug.

De minister reageerde daarmee ook op de uitspraken die IMG-baas (Instituut Mijnbouwschade Groningen) Bart Kortmann donderdag deed tegenover de parlementaire enquêtecommissie. Die commissie houdt momenteel openbare verhoren over de gaswinning in Groningen. Kortmann beklaagde zich erover dat het IMG te weinig bevoegdheden heeft om aardbevingsschade in Groningen te vergoeden. Hij wil soepelere regels en meer geld om schade te vergoeden als dat op dit moment wettelijk niet mag, maar wel rechtvaardig voelt. Kortmann vindt het "verre van optimaal" dat het IMG nu bij elke schademelding aannemelijk moet maken dat gaswinningsbedrijf NAM aansprakelijk is.

Vijlbrief twijfelde in het debat of hij wel moest reageren op de verhoren van de enquêtecommissie, die hij zelf ook nog te woord zal staan. Maar anders "blijft het zo boven de markt hangen", zei de bewindsman tegen de Kamer. Verschillende Kamerleden willen dat Vijlbrief in januari ook uitleg geeft waarom dit dan niet eerder kon. Er wordt al langer om een coulanter of simpeler systeem gevraagd. Ook Kortmann zelf zei al meerdere keren in Den Haag te hebben aangedrongen op meer bewegingsruimte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Politie houdt 17-jarige aan na steekpartij in Maastricht

Een 17-jarige jongen uit Maastricht is aangehouden na een steekincident zaterdagochtend vroeg in de buurt van de Markt in Maastricht. Twee mensen raakten daarbij gewond. De verdachte is kort na het incident opgepakt, aldus de politie.

Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.