Russische oligarch Deripaska aangeklaagd om schenden sancties VS

Nieuws
De Russische oligarch Oleg Deripaska heeft Amerikaanse sancties tegen hem overtreden, zeggen openbaar aanklagers in New York. Ze hebben de steenrijke zakenman en vermeende Poetin-vertrouweling, zijn vriendin en twee andere personen aangeklaagd wegens de overtredingen. Die riskeren daarmee tot wel tientallen jaren cel.
anp
donderdag 29 september 2022 om 20:21
Afbeelding
beeld anp

Een van de handlangers van Deripaska, de in New Jersey woonachtige Olga Shriki, is donderdag gearresteerd. Zij zou Deripaska hebben geholpen om via Amerikaanse rekeningen luxe vastgoed te kopen in de Verenigde Staten. Volgens de aanklacht hielp de 42-jarige Shriki de oprichter van aluminiumconcern Rusal ook met de verkoop van een muziekstudio in Californië voor 3 miljoen euro. Die studio was via brievenbusfirma’s in handen van Deripaska, en de opbrengst vloeide via een ondoorzichtige keten van bedrijfjes terug naar de miljardair.

Samen met nog een handlangster, Natalia Bardakova, zou de tot Amerikaans staatsburger genaturaliseerde Shriki ook de vriendin van Deripaska hebben geholpen om van Rusland naar de VS te vliegen. Zo kon die in 2020 in de VS bevallen van haar kind met Deripaska, dat zo het Amerikaans staatsburgerschap kon verkrijgen, zo luidt de beschuldiging. In 2022 probeerde Deripaska’s vriendin opnieuw heimelijk naar de VS te reizen voor de geboorte van hun tweede kind, maar hier slaagde ze niet in.

De VS stelden in 2018 sancties in tegen Deripaska, waardoor het hem verboden was op Amerikaans grondgebied te komen of hier zaken te doen. De maatregel was een reactie op de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014 en de vermeende beïnvloedingscampagne die Rusland tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 voerde.

Deripaska staat bekend als een van de rijkste inwoners van Rusland. Hij bezit meer dan de helft van Rusal, de grootste aluminiumproducent van Rusland. Daarnaast heeft hij een meerderheidsbelang in de EN+ Group, het grootste netwerk van elektriciteitscentrales in Siberië, en is hij eigenaar van de grootste bussenfabrikant van Rusland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Oppositie wil meer actie voor blijvende verbetering koopkracht

De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet nog veel te weinig doet om de koopkracht blijvend te verbeteren. Er worden miljarden besteed aan ‘lapmiddelen’, die ook nog eens onvoldoende zijn om armoede en problematische schulden te voorkomen, zo luidt de kritiek tijden..

Afbeelding

Grote techfondsen als Apple lager op afwachtend Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag overwegend met koersverliezen de handelsdag uitgegaan. Grote techbedrijven als Apple, Tesla en Amazon stonden bij de dalers op Wall Street.