Russische oligarch Deripaska aangeklaagd om schenden sancties VS

Nieuws
De Russische oligarch Oleg Deripaska heeft Amerikaanse sancties tegen hem overtreden, zeggen openbaar aanklagers in New York. Ze hebben de steenrijke zakenman en vermeende Poetin-vertrouweling, zijn vriendin en twee andere personen aangeklaagd wegens de overtredingen. Die riskeren daarmee tot wel tientallen jaren cel.
anp
donderdag 29 september 2022 om 20:21
Afbeelding
beeld anp
anp

Een van de handlangers van Deripaska, de in New Jersey woonachtige Olga Shriki, is donderdag gearresteerd. Zij zou Deripaska hebben geholpen om via Amerikaanse rekeningen luxe vastgoed te kopen in de Verenigde Staten. Volgens de aanklacht hielp de 42-jarige Shriki de oprichter van aluminiumconcern Rusal ook met de verkoop van een muziekstudio in Californië voor 3 miljoen euro. Die studio was via brievenbusfirma’s in handen van Deripaska, en de opbrengst vloeide via een ondoorzichtige keten van bedrijfjes terug naar de miljardair.

Samen met nog een handlangster, Natalia Bardakova, zou de tot Amerikaans staatsburger genaturaliseerde Shriki ook de vriendin van Deripaska hebben geholpen om van Rusland naar de VS te vliegen. Zo kon die in 2020 in de VS bevallen van haar kind met Deripaska, dat zo het Amerikaans staatsburgerschap kon verkrijgen, zo luidt de beschuldiging. In 2022 probeerde Deripaska’s vriendin opnieuw heimelijk naar de VS te reizen voor de geboorte van hun tweede kind, maar hier slaagde ze niet in.

De VS stelden in 2018 sancties in tegen Deripaska, waardoor het hem verboden was op Amerikaans grondgebied te komen of hier zaken te doen. De maatregel was een reactie op de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014 en de vermeende beïnvloedingscampagne die Rusland tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 voerde.

Deripaska staat bekend als een van de rijkste inwoners van Rusland. Hij bezit meer dan de helft van Rusal, de grootste aluminiumproducent van Rusland. Daarnaast heeft hij een meerderheidsbelang in de EN+ Group, het grootste netwerk van elektriciteitscentrales in Siberië, en is hij eigenaar van de grootste bussenfabrikant van Rusland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.

Afbeelding

Biden houdt tweede State of the Union-toespraak

De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn tweede State of the Union-toespraak. In deze jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement blikt de president terug op het voorgaande jaar en maakt hij duidelijk wat zijn prioriteiten zijn voor de komende periode.

Afbeelding

Advocaten Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui aan het woord

Vorige week kwamen de aanklagers met hun strafeis tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, en op dinsdag is het de beurt aan hun advocaten. Zij houden dan hun pleidooien. Daarin vragen ze de rechters vermoedelijk om hun cliënten vrij te spreken.