Jongerenclubs coalitiepartijen vragen kabinet om boycot WK Qatar

Nieuws
Terwijl het kabinet nog twijfelt over de vraag of het een afvaardiging naar het WK voetbal in Qatar stuurt, roepen de jongerenorganisaties van de vier coalitiepartijen op dit vooral niet te doen. In een gezamenlijke oproep aan het kabinet noemen de JOVD (VVD), de Jonge Democraten (D66), het CDJA (CDA), en PerspectieF (ChristenUnie) het ‘onbegrijpelijk’ dat het wereldkampioenschap in november in het golfstaatje plaatsvindt.
anp
donderdag 29 september 2022 om 18:13
Afbeelding
beeld anp

De politieke jongerenorganisaties noemen niet alleen de erbarmelijke omstandigheden van arbeiders (volgens onderzoekers zijn enkele duizenden om het leven gekomen bij de voorbereidingen van het toernooi), maar ook de schending van mensenrechten door Qatar.

‘In een officieel statement kan het kabinet onze positie vervolgens verduidelijken en een rechtvaardige afhandeling in gang zetten’, schrijven de jongerenclubs. Ze lijken daarmee te reageren op het argument van het kabinet dat het geen gesprek kan voeren met Qatar over mensenrechten ‘als je niet gaat en ze de rug toekeert’, zoals minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) deze week zei in de Tweede Kamer. De organisaties zijn het daar niet mee eens: ‘Je staat hierin absoluut sterker wanneer je níét afreist, dan wanneer je wél gaat - en automatisch meedoet aan alle festiviteiten’, schrijven ze.

Al meer dan anderhalf jaar geleden nam de Tweede Kamer een motie aan om het WK in Qatar te boycotten. De Kamer wil geen ministers of koning sturen naar een land met zo veel wantoestanden, slavernij en ernstige vormen van uitbuiting. Het kabinet hield tot nu toe steeds de boot af, maar zal binnenkort met een besluit moeten komen. Verantwoordelijk minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) zei eerder dit jaar dat het gesprek met Qatar vruchten lijkt af te werpen. Het kabinet wijst er ook op dat het Qatar nog nodig kan hebben voor verdere evacuaties uit Afghanistan, en mogelijk als leverancier van schaarse energie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Man zonder rijbewijs botst op tegenligger zonder rijbewijs

De politie heeft donderdag in Vlaardingen na een botsing twee automobilisten staande gehouden die beiden zonder rijbewijs reden. Een van hen werd voor de 11e keer betrapt op rijden zonder rijbewijs en was ook onder invloed van drugs.

Afbeelding

Ontsnapte tbs’er verdacht van poging moord of doodslag

De 31-jarige tbs’er uit de Pompekliniek in Nijmegen die woensdag tijdens een begeleid verlof wist te ontsnappen en in Soest een 27-jarige vrouw neerstak, wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland.

Afbeelding

Wall Street daalt door rentevrees na sterk banenrapport

De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag. Beleggers reageerden op het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid waaruit naar voren kwam dat er vorige maand veel meer banen zijn bijgekomen in de Verenigde Staten dan alom was verwacht.

Afbeelding

Europese Commissie wil in EU zelfde straf bij ontduiken sancties

De Europese Commissie stelt voor overal in de Europese Unie dezelfde regels en strafmaten in te voeren voor het ontduiken van sancties tegen Rusland.

Afbeelding

Verkoop e-sigaretten en tabakloze snus verder aan banden

Alle varianten van snus worden verboden en er komen strengere regels voor de verkoop van elektronische e-sigaretten. Dat heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) bekendgemaakt.

Afbeelding

16-jarige aangehouden voor explosie bij café Amsterdam

Een 16-jarige jongen is dinsdagavond aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij een explosie bij café Palladium in Amsterdam, in de nacht van 12 op zaterdag 13 augustus. Dat meldt de politie vrijdag.