Porsche wint bij debuut, Air France-KLM bij verliezers op beurs

Nieuws
Porsche heeft donderdag een groot deel van zijn eerdere winsten in Frankfurt prijs moeten geven. Het luxe automerk, onderdeel van Volkswagen, maakte zijn beursdebuut en stond aanvankelijk aanzienlijk hoger. In Amsterdam was er onder andere aandacht voor Air France-KLM. Schiphol heeft maatschappijen andermaal gevraagd het aantal passagiers te verminderen de komende tijd. Daarmee wil de luchthaven de drukte het hoofd bieden.
anp
donderdag 29 september 2022 om 18:02
Afbeelding
beeld anp

Porsche, dat tekende voor een van de grootste Europese beursgangen dit jaar, sloot zijn eerste sessie af met een winst van nog geen 0,1 procent. Aan het sportwagenmerk hangt nu een prijskaartje van ruim 75 miljard euro, waarmee het meer waard is dan rivalen BMW en Mercedes-Benz.

Met de beursgang van het automerk uit Stuttgart haalde moederbedrijf Volkswagen 9,4 miljard euro op, waarmee het de grootste aandelenverkoop in Frankfurt is sinds 1996.

Air France-KLM

De Europese aandelenbeurzen sloten donderdag in het rood. De vrees voor een diepe economische recessie hing weer boven de markten. De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 1,2 procent op 633,55 punten. De MidKap zakte 1,5 procent tot 838,20 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt leverden tot 1,8 procent in.

Air France-KLM verloor bij de middelgrote fondsen in Amsterdam ruim 3 procent. KLM zal als grootste gebruiker van Schiphol naar verwachting weer vluchten moeten schrappen omdat het Schiphol niet lukt om het personeelsprobleem op te lossen. Ook Transavia, een andere prominente speler op de luchthaven, is onderdeel van Air France-KLM. In Londen leverde easyJet, ook een grote gebruiker van Schiphol, 1,5 procent in.

Randstad

In de AEX was uitzender Randstad de grootste daler met een verlies van bijna 8 procent. Randstad noteert ex-dividend, wat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft over het dividend van de afgelopen periode. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway volgde met een verlies van 7,3 procent. Informatie- en dataleverancier Wolters Kluwer (plus 1,4 procent) voerde de schaarse groep stijgers aan.

In Stockholm werd kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) 5,4 procent lager gezet door beleggers. Het Zweedse bedrijf heeft financieel flink te lijden van de beslissing om Rusland te verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 82,35 dollar. Brentolie werd iets goedkoper op 89,29 dollar per vat. De euro noteerde 0,9781 dollar, tegen 0,9574 dollar een dag eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.