Organisatie vreugdevuur: keiharde afspraken over veiligheid

Nieuws
De organisator van het vreugdevuur in Scheveningen zegt dat er ‘keiharde afspraken’ met de gemeente zijn gemaakt over de veiligheid van de vuren. Donderdag werd bekend dat de gemeente Den Haag evenementenvergunningen heeft gegeven voor de vreugdevuren tijdens oud en nieuw in de buurten Duindorp en Scheveningen.
anp
donderdag 29 september 2022 om 17:57
Afbeelding
beeld anp

Bij het laatste vreugdevuur van 2018 op 2019 blies harde wind smeulend hout over Scheveningen, met een vonkenregen tot gevolg. Het jaar daarop mochten de vuren niet doorgaan en de jaren daarna werden er vanwege de coronacrisis geen vuren aangelegd. Dit jaar zou het voor het eerst weer kunnen, mits de organisaties ook de milieuvergunningen rond krijgen.

Kevin Batenburg, voorzitter van de club die het vuur in Scheveningen organiseert, laat weten dat de vergunningverlening ‘goed nieuws’ is. Zijn organisatie heeft ‘heel veel gesprekken’ gevoerd met onder meer de gemeente over de veiligheid van het evenement. Volgens Batenburg mag de vuurstapel maar 10 meter hoog worden gebouwd, een stuk lager dan de 35 meter die in het rampjaar 2018/2019 nog toegestaan was. Hij vindt dat geen probleem. ‘Het gaat mij om de traditie.’

In aanloop naar het vuur, dat tijdens de jaarwisseling wordt aangestoken, zal Vreugdevuur Scheveningen ‘dagelijks’ overleg hebben met politie, burgemeester en Openbaar Ministerie. Ook wordt het weer scherp in de gaten gehouden. ‘Als de windkracht te sterk is zal de stapel niet ontstoken worden.’

Duindorp Vreugdevuur reageert via Facebook ook verheugd op de vergunningverlening. ‘Met een beetje geluk zitten de coronagoden ons dit jaar ook mee en gaan we eindelijk weer als vanouds het strand op in de laatste week van het jaar’, aldus de organisatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.