Eneco past datum tariefswijziging aan na kritiek ACM

Nieuws
Een groep klanten van Eneco hoeft pas later dan aanstaande zaterdag hogere tarieven te betalen voor gas en elektriciteit na kritiek van de Autoritieit Consument en Markt (ACM). Volgens die toezichthouder moeten energieleveranciers klanten minimaal dertig dagen vooraf inlichten over een prijsverhoging, maar Eneco had zich niet aan die termijn gehouden voor een tariefsverhoging die 1 oktober in zou gaan.
anp
donderdag 29 september 2022 om 17:23
Afbeelding
beeld anp
anp

Eneco houdt nog altijd vol volgens de wet- en regelgeving te hebben gehandeld, maar zegt nu duidelijkheid te willen verschaffen. Bij klanten die al zijn geïnformeerd over de aanstaande prijsverhoging wordt de termijn verlengd tot dertig dagen na dit bericht. "Dus, als de klant op 25 september een bericht van ons heeft ontvangen met een nieuw tarief, dan gaat dat tarief vanaf 25 oktober in", schrijft het bedrijf. De prijzen blijven hetzelfde als eerder gemeld.

Eerder op donderdag kondigde de ACM een onderzoek aan naar het handelen van de energiemaatschappijen die van plan waren zaterdag hun tarieven te verhogen. Bedrijven die zich niet aan de termijn houden, riskeren een boete.

Duidelijkheid

Branchegenoten Essent en Vattenfall gingen al eerder overstag. Bij Essent betekende dit dat de wijziging van de energietarieven pas 7 november zal ingaan, in plaats van 1 oktober. Vattenfall zegt dat niet alle klanten dertig dagen voor 1 oktober officieel een mail of brief hebben gehad. Om klanten duidelijkheid te bieden, houdt Vattenfall daarom nu dertig dagen aan.

Voor Eneco betekent de aanpassing dat de inkoop van stroom en gas nu eerder moet plaatsvinden dan tot nu toe gebruikelijk was. Afhankelijk van de marktomstandigheden kan dat ook tot gevolg hebben dat klanten minder snel van prijsveranderingen op de groothandelsmarkt kunnen profiteren, aldus Eneco.

Eneco zegt verder samen met andere energiebedrijven en het kabinet te werken aan het prijsplafond. Het instellen ervan moet zorgen voor een minder forse energienota voor huishoudens. Veel details over het plafond zijn nog niet bekend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.