Eneco past datum tariefswijziging aan na kritiek ACM

Nieuws
Een groep klanten van Eneco hoeft pas later dan aanstaande zaterdag hogere tarieven te betalen voor gas en elektriciteit na kritiek van de Autoritieit Consument en Markt (ACM). Volgens die toezichthouder moeten energieleveranciers klanten minimaal dertig dagen vooraf inlichten over een prijsverhoging, maar Eneco had zich niet aan die termijn gehouden voor een tariefsverhoging die 1 oktober in zou gaan.
anp
donderdag 29 september 2022 om 17:23
Afbeelding
beeld anp

Eneco houdt nog altijd vol volgens de wet- en regelgeving te hebben gehandeld, maar zegt nu duidelijkheid te willen verschaffen. Bij klanten die al zijn geïnformeerd over de aanstaande prijsverhoging wordt de termijn verlengd tot dertig dagen na dit bericht. "Dus, als de klant op 25 september een bericht van ons heeft ontvangen met een nieuw tarief, dan gaat dat tarief vanaf 25 oktober in", schrijft het bedrijf. De prijzen blijven hetzelfde als eerder gemeld.

Eerder op donderdag kondigde de ACM een onderzoek aan naar het handelen van de energiemaatschappijen die van plan waren zaterdag hun tarieven te verhogen. Bedrijven die zich niet aan de termijn houden, riskeren een boete.

Duidelijkheid

Branchegenoten Essent en Vattenfall gingen al eerder overstag. Bij Essent betekende dit dat de wijziging van de energietarieven pas 7 november zal ingaan, in plaats van 1 oktober. Vattenfall zegt dat niet alle klanten dertig dagen voor 1 oktober officieel een mail of brief hebben gehad. Om klanten duidelijkheid te bieden, houdt Vattenfall daarom nu dertig dagen aan.

Voor Eneco betekent de aanpassing dat de inkoop van stroom en gas nu eerder moet plaatsvinden dan tot nu toe gebruikelijk was. Afhankelijk van de marktomstandigheden kan dat ook tot gevolg hebben dat klanten minder snel van prijsveranderingen op de groothandelsmarkt kunnen profiteren, aldus Eneco.

Eneco zegt verder samen met andere energiebedrijven en het kabinet te werken aan het prijsplafond. Het instellen ervan moet zorgen voor een minder forse energienota voor huishoudens. Veel details over het plafond zijn nog niet bekend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.