Omroepen staken journalistiek overleg met Ongehoord Nederland

Nieuws
De hoofden journalistiek van alle omroepverenigingen die deel uitmaken van de NPO willen niet meer overleggen met omroep Ongehoord Nederland over de journalistieke koers van de NPO. Dat lieten zij donderdag in een brief weten aan Gijs van Beusekom, de genremanager van de NPO die over de journalistieke producties gaat.
anp
donderdag 29 september 2022 om 17:19
Afbeelding
beeld anp

De omroepen stellen dat Ongehoord Nederland ‘in onze ogen geen journalistiek bedrijft, maar haar programmering gebruikt om standpunten en meningen naar voren te brengen die niet journalistiek zijn onderbouwd. Het genreoverleg van de NPO is een plek waar de hoofden journalistiek met elkaar het vak verkennen en elkaar scherp houden, maar dit kan alleen als alle deelnemers dezelfde journalistieke grondbeginselen delen, zoals hoor- en wederhoor en waarheidsvinding.’

De huidige programmering van Ongehoord Nederland voldoet daar in de ogen van de andere omroepen niet aan. De brief is ondertekend door AVROTROS, BNNVARA, WNL, HUMAN, Omroep Zwart, Omroep MAX, KRO-NCRV, VPRO, EO en PowNed.

Financiële sanctie

De NOS heeft zich niet bij de oproep aangesloten. ‘Bij voorbaat niet aan tafel te komen, vind ik geen oplossing’, laat hoofdredacteur Giselle van Cann van NOS Nieuws weten. ‘Dat genreoverleg is juist de plek om te zeggen wat je vindt van de journalistiek. Het is niet aan mij om een bestuurlijk oordeel te vellen.’

Ongehoord Nederland kreeg eerder een financiële sanctie van de NPO na een onderzoek van de Ombudsman naar klachten dat de omroep onjuiste en onbetrouwbare informatie zou verspreiden, dat de journalisten onvoldoende kritische vragen zouden stellen en dat de gasten vooral uit rechtse hoek zouden komen. Dit zou in strijd zijn met de journalistieke code van de NPO. De Ombudsman achtte deze klachten grotendeels gegrond.

Nieuw onderzoek

De Ombudsman heeft een nieuw onderzoek ingesteld na een veelbesproken item waarin zonder enige context filmpjes werden getoond van willekeurige zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan. Presentator Raisa Blommestijn stelde dat de zwarte daders allemaal een racistisch motief hadden. Maar uit onderzoek van Pointer is gebleken dat hier geen enkel bewijs voor is.

Naar aanleiding van dit item kwamen er weer vele honderden klachten bij de Ombudsman binnen. Ook heeft de NPO het Commissariaat voor de Media gevraagd te kijken of Ongehoord Nederland de mediawet heeft overtreden.

Ongehoord Nederland en omroepbaas Arnold Karskens waren donderdag niet voor commentaar bereikbaar. Maar in het programma Ongehoord Nieuws verweet presentator Blommestijn de collega-omroepen ‘het geluid van miljoenen Nederlanders’ uit te sluiten. Zij verwijt de NPO ook ‘te staan voor verbinding en inclusie, maar nu niets anders te doen dan uitsluiten en moddergooien’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS tonen nieuwe nucleaire bommenwerper die onbemand kan vliegen

De Amerikaanse luchtmacht heeft vrijdag de B-21 Raider onthuld, een nieuwe geavanceerde nucleaire bommenwerper die onbemand missies kan uitvoeren, de eerste in zijn categorie.

Afbeelding

Nederlanders grijpen naast milieuprijzen prins William

De gemeente Amsterdam en het Nederlandse The Great Bubble Barrier zijn vrijdag in het Amerikaanse Boston niet in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Earthshot Prize.

Afbeelding

Horeca in de startblokken voor wedstrijd Oranje

Cafés en restaurants maken zich op voor de voetbalwedstrijd Nederland - Verenigde Staten. Om 16.00 uur strijdt Oranje voor een plaats in de kwartfinale op het WK in Qatar. In verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen in cafés.

Afbeelding

EU-ban Russische olie mogelijk nieuw pijnpunt aan de pomp

De gedeeltelijke boycot op Russische olie die de Europese Unie maandag invoert kan voor extra ongemak aan de benzinepomp zorgen. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, drijft dat de prijzen voor aardolie op, Dat werkt door in de kosten voor benzine en diesel.

Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.