Vergunningen voor vreugdevuren Scheveningen en Duindorp verleend

Nieuws
Inwoners van de Haagse buurten Scheveningen en Duindorp kunnen mogelijk voor het eerst in vier jaar weer vreugdevuren afsteken op het strand tijdens de jaarwisseling. De gemeente Den Haag heeft ze donderdag de evenementenvergunningen daarvoor gegeven. Bij de jaarwisseling van 2018 op 2019 werden voor het laatst houtstapels in brand gestoken om het nieuwe jaar in te luiden.
anp
donderdag 29 september 2022 om 16:56
Afbeelding
beeld anp

Dat de vreugdevuren doorgaan, is nog niet definitief. De organisatoren hebben ook milieuvergunningen nodig van de provincie en het hoogheemraadschap. Daarnaast moet de gemeente een milieuontheffing geven. "De evenementenvergunning is een belangrijke eerste stap, waar bijvoorbeeld ook de veiligheidsplannen in zitten", legt een woordvoerder uit.

Duindorp en Scheveningen bouwden tientallen jaren lang elk jaar houtstapels op de stranden. Die werden aan het begin van het nieuwe jaar in brand gestoken. De buurten streden met elkaar om de hoogste toren te hebben. Bij het vreugdevuur van 2018 op 2019 ging het mis. De harde wind blies smeulend hout over Scheveningen. De vonkenregen richtte daar voor ruim een miljoen euro schade aan. Daarna bleek dat de beide stapels op het strand veel hoger waren dan was afgesproken met de gemeente. De torens mochten 35 meter worden, maar de Duindorpse stapel was bijna 49 meter hoog en die in Scheveningen ruim 45 meter. De gemeente deed niet genoeg om de regels te handhaven. Het onderzoek leidde tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke.

Vanwege de vonkenregen mochten Scheveningen en Duindorp geen vreugdevuren afsteken bij de jaarwisseling van 2019 naar 2020. Daarna gooide het coronavirus twee keer roet in het eten.

Ook op twee andere plekken in Den Haag worden mogelijk vreugdevuren afgestoken. Dat zijn de Paets van Troostwijkstraat in het stadsdeel Laak en de Purmerendstraat in Escamp. Die vergunningen "zijn in de afrondende fase en zullen zo snel mogelijk worden verleend".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS tonen nieuwe nucleaire bommenwerper die onbemand kan vliegen

De Amerikaanse luchtmacht heeft vrijdag de B-21 Raider onthuld, een nieuwe geavanceerde nucleaire bommenwerper die onbemand missies kan uitvoeren, de eerste in zijn categorie.

Afbeelding

Nederlanders grijpen naast milieuprijzen prins William

De gemeente Amsterdam en het Nederlandse The Great Bubble Barrier zijn vrijdag in het Amerikaanse Boston niet in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Earthshot Prize.

Afbeelding

Horeca in de startblokken voor wedstrijd Oranje

Cafés en restaurants maken zich op voor de voetbalwedstrijd Nederland - Verenigde Staten. Om 16.00 uur strijdt Oranje voor een plaats in de kwartfinale op het WK in Qatar. In verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen in cafés.

Afbeelding

EU-ban Russische olie mogelijk nieuw pijnpunt aan de pomp

De gedeeltelijke boycot op Russische olie die de Europese Unie maandag invoert kan voor extra ongemak aan de benzinepomp zorgen. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, drijft dat de prijzen voor aardolie op, Dat werkt door in de kosten voor benzine en diesel.

Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.